ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Moj kunić je danas krvario na analni otvor, to se dešavalo i ranije, ali u znatno manjoj količini. Zanima me da li kunići imaju menstruaciji, i ako imaju koliko se to često dešavam? S poštovanjem, Jovana Jovanović

O: Kod kunića analni i vaginalni otvor su odvojeni, za razliku od vaginalnog i mokraćnog otvora koji su spojeni, pa je veoma teško utvrditi odakle potiče krvarenje, naročito kod tako malih životinja.

Krvarenje iz anusa je simptom gastrointestinalnih bolesti, odnosno niza poremećaja.

Znakovi krvarenja u sistemu za varenje zavise od mestu i težine krvarenja. Ako krvarenje potiče iz rektuma (završni deo debelog creva) ili donje polovine debelog creva, pojavljuje se krvava stolica (hematokezija).

Krvarenje iz jednjaka, želuca ili početnog dela tankog creva rezultira tamnom, odnosno crnom stolicom (melena).

Ako je gubitak krvi malen, ali dugotrajan, organizam će u početku uspeti da nadoknadi izgubljenu krv, ali što ovo stanje duže traje, životinja će pokazivati bezvoljnost, nezainteresiranost za hranu i bledilo sluznica zbog razvoja anemije.

Kod malih glodara, krvarenje gastrointestinalnog porekla najčešće je posledica upale creva (najčešće bakterijske etiologije), enterotoksemije, trovanja i sl.

Krvarenje može biti i iz vaginalnog i mokraćnog otvora. Ako se radi o krvarenju iz mokraćnog otvora, najčešće je to vidljiva krv u mokraći. Krv u mokraći jedan je od važnijih znakova bolesti mokraćnog sistema. Unutar pojma hematurije (krvi u mokraći), razlikujemo makrohematuriju koja predstavlja prisutnost krvi u mokraći vidljivu golim okom, te mikrohematuriju ili eritrocituriju, koja predstavlja prisutnost većeg broja eritrocita u mokraći koji se ne mogu videti golim okom. Uzrok krvarenja ne mora biti direktno vezan za promene u bubrezima i mokraćnom sistemu. Primer su poremećaji koagulacije krvi i zgrušavanja.

Drugi uzrok krvarenja, i svakako jedan od najčešćih, jesu promene i bolesti bubrega. To mogu biti bolesti glomerula (mikroskopski segmenti bubrega u kojima se filtrira krv), kao što je slučaj kod akutnog, perzistentnog ili hroničnog glomerulonefritisa, fokalnog glomerulonefritisa i ostalih bolesti koji napadaju strukturu i integritet glomerula. Krvarenja iz bubrega ne moraju biti glomerularnog porekla. To je npr. slučaj kod policistične bolesti bubrega, kamenaca, pijelonefritisa, TBC bubrega, traume, karcinoma bubrega itd.


Osim krvarenja iz bubrega postoji i krvarenje iz donjeg dela mokraćnog trakta. To je slučaj kod upale mehura, uretre, prostate, karcinoma papiloma, stranih tela itd.

Krvarenja iz vagine najčešće su posledica upalnih procesa, hormonalnih disbalansa, te beningnih, ali i malignih promena reproduktivnih organa.

Kako bi se otkrio pravi uzrok krvarenja Vašeg kunića, svakako ga što pre odvedite veterinaru, kako bi se na vreme započelo s terapijom.