Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam farmu činčila od 60 kom već godinu dana. Lepo napreduju, povremeno se kote. Mladunci su zdravi, napreduju, kao i velike činčile. Međutim, u poslednjih nedelju dana uginule su mi 3-4 činčile. Jedna je okotila mrtvo mladunce, a zatim i ona ugunula, a ostale odjednom prestanu da jedu i za par dana uginu. Zanima me šta se dešava sa činčilama i da li mogu nekako da im pomognem. Redovno ih nadgledamo, pratimo, sve vreme kupujemo hranu kod istog dobavljača, stavljamo seno, kupaju se. U njihovoj prostoriji postoji sistem za ventilaciju, temperatura im je između 18 i 20 stepeni. Unapred zahvalna na odgovoru, Ivana


O: Postoje mnogi razlozi koji mogu dovesti do uginuća zivotinje. Tako, ako je životinja starije dobi, velika je verovatnoća da je do uginuća došlo kao posledica srčanog udara ili moždanog udara,... Ako je zivotinja mlađa, problematika postaje još kompleksnija. Kod mladih ljubimaca mogli bi izdvojiti različite bolesti koje se genetski nasleđuju. Naravno, ne smeju se zaboraviti i različiti mehanički inzulti, npr. udarac ili pad životinje. Infekcije uzrokovane izrazito patogenim mikroorganizmima ili jače invazije organizma kada je iz različitih razloga narušen obrambeni sistem organizma mogu za posledicu, takođe, dovesti do uginuća jedinke. 

Ovde se mogu izdvojiti infekcije klostridijama (npr. C. perfringens), koje ne retko prate simptomi kao što su učestala retka stolica i drugi digestivni poremećaji.

Takođe, do uginuća mogu dovesti i različiti metabolički disbalansi u organizmu, diabetes, virusna oboljenja, pregrevanje ljubimca, trovanje, loša hrana, mikrotoksini iz hrane i sena, tumorozne tvorevine, otkazivanje bubrega ili jetre. Mogu prestati da uzimaju hranu ukoliko postoji problem sa zubima.

Nakon koćenja uzroci uginuća takođe mogu biti različiti obično su to infekcije nastale kao posledica upale genitalnih organa kod zaostalih plodova sa razvojem sepse itd. Iz svega navedenog je ne moguće tačno odgovoriti na Vaše pitanje. U tu svrhu, najbolje bi bilo da pozovete veterinara koji bi pregledao uginule i žive životinje. Na takav način je moguće utvrditi uzrok uginuća, kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana za ovu problematiku.