Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Zelela bih da kupim africkog patuljastog jeza za kucnog ljubimca, s' tim da vec imam dve macke u stanu. Plasljive su, ali isto tako i razigrane, a procitala sam da jezevi na nagle pokrete reaguju ubodom koji moze biti bolan. Za jednu macku sam sigurna da ga ne bi dirala, a druga bi ga verovatno pratila ili dodirnula sapom. Da li mozda znate kako se jezevi ponasaju kad su sa drugim kucnim ljubimcima? Moze li se jez navici na macke ako je mlad? Hvala Vam i pozdrav, Una

О: Afrički patuljasti jež se sve češće drži kao kućni ljubimac. Ove ježeve karakteriše ovalan oblik, veoma kratak rep, a kada je u fazi kontrakcije (što mu omogućavaju mišići) ima veličinu većeg grejpfruta.


Ima razvijen mehanizam odbrane tako da se može uviti u oblik lopte. Kada dođe u kontakt sa neuobičajenim objektima ili mirisima za njega, dolazi do hipersalivacije penaste pljuvačke što se takođe smatra odbranbenim mehanizmom. Veoma je aktivna noćna životinja, a u kućnim uslovima živi i do 8 - 9 godina.

Hrani se paucima i insektima, puževima. Takođe je poznato da može jesti jaja, male sisare, ptice žabe, reptile, a u kućnim uslovima držanja odgajivači preporučuju ishranu komercijalnom gotovom hranom za mačke koja sadrži sastojke koji su neophodni ovim životinjama. Najčešće se koriste hrane superpremium kvaliteta koje su nameneni ishrani odraslih maca. Preporuka je koristiti hrane sa manje masti „light“ varijante.

Hranilica se svakog dana mora puni, a svežu vodu poslužite nekoliko puta dnevno.


Ježevi mogu imati: grinje, buve i krpelje kao najčešće ektoparazite. Ovo se retko dešava kod ježeva koji žive isključivo u kućnim uslovima, ali ukoliko im društvo prave pas ili mačka, invazije se mogu desiti.

Simptomi invazije su uglavnom svrab, nemir, mršavljenje, nervoza. S obzirom da ježevi imaju bodlje, lako je uočiti im kožu i samim ti i spoljašnje parazite.


Više informacija o afričkom patuljastom ježu možete pročitati u okviru naše stalne rubrike „Moj ljubimac“.

Africki patuljasti jež nije druželjubiva životinja pa će shodno tome reagovati na svako uznemiravanje kao i na znatiželjne pse i mačke koje će hteti da ga omirišu ili se poigraju sa njim.


U slučaju da želite da držite obe vrste ljubimaca savetujem Vas da budu odvojeni u kući ili da njihov zajednički kontakt bude pod nadzorom.