ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam hrčka i u zadnjih nekoliko nedelja sam primetio da je manje aktivan. Nema vidljivih povreda, hrani se normalno, pije vodu, ali je puno mirniji nego pre. Da li su uzrok vrućine, da li njima treba kadica za osvežavanje ili drugačija prisrana (sveži listići kupusa,voća...)? Hvala na savetu! Zoran

O: Hrčci uslijed veoma visoke temperature okoline, mogu doživeti toplotni udar jer ne dahću i ne znoje se.  Ukoliko se radi o toplotnom udaru, kod hrčaka se uočava ležanje na dnu kaveza, šepanje ili pak drhtanje na dodir. Često se malo pokrenu kada dunete u njega, mešutim ako ne "oživi" nakon toga može se smestiti u hladniju prostoriju kako bi se postupno ohladio. Ako nema poboljšanja kroz kratko vreme, hrčak se može poprskati hladnom vodom.  Ako nema poboljšanja kroz kratko vreme, hrčak se može poprskati hladnom vodom. Ako i nakon toga nema poboljšanja, hitno treba potražiti veterinarsku pomoć. Ako pak rashlađujete sobu ventilatorom ili klima uređajem, vrlo je bitno ne ostaviti kavez na direktnom strujanju vazduha jer će to dovesti do respiratornih oboljenja.

Činjenica je kako su hrčci vrlo male životinje i aktivne noću, pa se ponekad rani znakovi bolesti previde ili uopštte ne primete. Bolestan hrčak obično je nervozan, a često i ugrize. Obično nema volje za kretanjem, a kada je prisiljen, hoda ukočeno. Oči mu obično izgledaju mutno i vrlo često sa iscetkom. Pažnju treba obratiti na ove znake koji upućuju na neko oboljenje hrčka: gubitak apetita, inaktivnost, zadržavanje pretežno u kućici ili jednom uglu kaveza, nezainteresovanost za okolinu. Naravno, vidljivi znakovi poput povreda i rana, otoka, proliva, iscetka iz nosa ili očiju su jasni znaci da sa zdravstvenim stanjem nešto nije u redu, pa je potrebno posetiti veterinara kako bi se pomoć pružila što pre.  Ukoliko hrčak pozitivno reaguje na Vaš glas, pokušaje držanja u ruci, davanja poslastica i slično, mišljenja sam kako će sa njegovim zdravljem biti sve u redu jer je sve što ste opisali samo posledica previsoke temperature njegove okoline.

Hrčku nije neophodna posudica ili kadica sa vodom već je važnije održavati konstantnu temperaturu okoline od 18,3 do 21,1°C. Ukoliko nemate klima uređaj, možete mu pomoći obezbešivanjem konstantne temperature. Zatim, stavljanjem velike pokrivene posude ispunjene kockicama leda, pored koje će on leći i na takav način se hladiti. Sličan učinak se može postići i sa zaleđenim bočicama vode. U kavez mu možete ostaviti i keramičku pločicu ili komad mermera, na koji će Vaš ljubimac leći. Svakako mu ponudite dovoljne količine sveže vode. Što se tiče svežeg povrća, u svakom slučaju je preporučljivo jer obezbeđuje organizmu dodatnu količinu tečnosti, međutim, ukoliko nije navikao na takvu hranu, uvodite je postepeno kako mu se stanje ne bi zakomplikovalo poremećajima varenja usled nagle promene  namirnica.