ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam kunića starog 4 meseca. Primetila sam da ponekad počne cimati glavu kao da štuca. To traje tridesetak sekundi. Da li je to normalno?
Vedrana

O: Štucanje se može javiti i kod kunića. Ova pojava se neretko može uočiti kod izrazito mladih ljubimaca (do 2-3 nedelje života). Međutim, kod pojedinih jedinki može se pojavljivati i u kasnijoj dobi, pogotovo kod onih kunića koji su nepravilno othranjeni u svojoj mladosti. Kunići štucaju poprilično brzo pa se neretko ovakav oblik ponašanja može zameniti sa nekim od napada. Takođe, poprilično često se štucanje može pojaviti nakon obroka. Među uzgajivačima važi određeno pravilo da ako štucanje nije dugog veka, odnosno ako ono ne traje nekoliko sati ili dana, velika je verovatnoća da će proći i da nije nešto ozbiljnija ili alarmantna situacija. Međutim, ako ono traje duže, može biti jedan od kliničkih simptoma nekog zdravstvenog poremećaja te bi trebalo posetiti veterinara.

 U tim slučajevima, veterinar je u mogućnosti napraviti rendgenski snimak koji bi moglao dati uvid u poremećaje varenja i eventualno nakupljanje gasova.

 
 
 
 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak