ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam dva kunića dve ženkice starosti oko tri meseca. Sinoć su se pobile prvi put da su jedna drugoj krv pustile. Do tada su se lepo igrale mazile jednu drugu i skakutale, jele zajedno i baš je bilo lepo gledati ih. Šta da radim? Unapred zahvalan Dejan

O: S obzirom na situaciju koju ste opisali vrlo je moguće da su Vaši kunići počeli da polno sazrevaju.

Dostizanje polne zrelosti kod kunića obično je vezano za rasu. Manje rase generalno gledano ranije polno sazrevaju, pri čemu ženke polnu zrelost dostižu petnaestak do mesec dana pre mužjaka. Najranije vreme polnog sazrevanja je sa 2,5 do 3 meseci starosti, tako da je to najverovatnije slučaj kod Vaših kunića.

Ne mora biti da su obe ženke dostigle polnu zrelost. Dovoljno je da je u pitanju jedna od njih pa da nastanu problemi. Naime, kad kunići postanu polno zreli obično postaju teritorijalni i agresivni prema pripadnicima svoje vrste, a naročito prema jedinkama istog pola. 

U takvim situacijama vrlo često dolazi do borbi koje kao posledicu mogu imati povrede različitog stepena.

Prema tome, moj Vam je savet da odvojite kuniće kako ne bi došlo do daljih borbi i stresova koje one povlače sa sobom. Nakon odvajanja bi bilo dobro da kuniće odvedete kod veterinara i da ih on što pre steriliše.

Sterilizacija bi trebalo da smanji polni nagon, a samim tim teritorijalnost i agresivnost.

O sterilizaciji kunića možete pročitati u prethodnom odgovoru koleginice Mirjane Pejčić, dr. vet. med., u tekstu pod naslovom „Sterilizacija kunića“.


O postoperativnoj negi nakon operacije pisala je koleginica Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,: „Postoperativna nega nakon sterilizacije kunića“.