mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam dva ruska hrčka mužjaka i ženku več skoro godinu dana. Uglavnom, ženka je deblja, sporije se kreće i izgubila je dlaku na stomaku i nogama. Pročitala sam negde da su to simptomi dijabetesa, a moje pitanje je kako da je sad hranim? Da izbacim iz ishrane sve što sadrži šećer (poslastice, voće, povrće) i hranim samo suvom gotovom hranom i vitaminima?
Hvala. Milica

O: Dijabetes predstavlja poremećaj metabolizma koji karakteriše povećan nivo šećera u krvi zbog poremećaja u izlučivanju insulina, kao i zbog poremećaja u funkciji insulina kao takvog. Insulin je hormon koji omogućava da se  glukoza iz krvi apsorbuje u ćelije organizma, tj. da organizmu bude isporučena dovoljna količina energije. Kod dijabetesa pankreas proizvodi premalo insulina pa glukoza ne može biti iskorišćena i zbog toga je njena koncentracija u krvi visoka. Smatra se da su ruski (patuljasti) hrčci u određenoj meri skloni dijabetesu, za razliku od sirijskih kod kojih se javlja retko.

Osnovni simptomi dijabetesa su često mokrenje,često pijenje vode, letargija i brzo zamaranje, istovremeno je prisutan povećan apetit i mršavljenje, a ako potraje javljaju se poremećaji u radu bubrega, slabljenje vida (katarakta) i smetnje u radu srca. Kod lečenja dijabetesa odgovarajuća ishrana predstavlja glavnu i najvažniju kariku.Dijeta bi trebala sadržati visoki udeo proteina, niski sadržaj ugljenih hidrata i masti. To znači da hrčka treba hraniti prokuvanim ribljim mesom, piletinom, sočivom, posnim sirom, nemasnim jogurtom koji nema dodatih šećera, tzv.sojinim sirom (tofu), a izbegavati gotove smese koje sadrže fruktozu, laktozu, dekstrozu i druge šećere.


U svakom slučaju, preporučujem da Vašeg hrčka odnesete kod veterinara kako bi utvrdio da li je zaista reč o dijabetesu.
 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak