Nikola Misic, DVM


Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.
Pet centar, Senatandrejski put 11 (BIG), Novi Sad

P: Imam trogodišnjeg zeca. Odjednom je počeo da gubi ravnotežu i pada. Ne kreće se mnogo i labilan je na nogama. Odvela sam ga kod veterinara. Veterinar mu je pregledao uši i oči i rekao da ne izgleda bolesno, a to padanje rekao je da ga posmatramo 5-6 dana. Zamolio bih vas da mi odgovorite šta da radim jer se stanje ne popravlja. Srdačan pozdrav, Ognjen.

 

O: Jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod zečeva je tortikolis i posledično naginjanje glave, iskrivljeni vrat, gubitak ravnoteže, smanjeno kretanje i smanjeni unos hrane i vode.

 

Najčešći uzročnici ove bolesti su upale uha, moždani udar, traume uzrokovane padom sa veće visine, tumor, trovanje, paraziti i grč mišića vrata.

 

U zavisnosti od uzroka, terapija se takođe prilagođava. U takvom stanju treba reagovati što pre, s obzirom na to da zečevi imaju izuzetno osetljiv probavni sistem, a ako životinja ne jede i ne kreće se normalno, probavni sistem usporava i posledično umire.

 

Ako to već niste učinili u međuvremenu, razgovarajte sa svojim veterinarom kako bi vas on što pre uputio u veterinarsku kliniku koja će izvršiti detaljniji klinički pregled i prilagoditi terapiju.