Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre 2.5 meseca kupio sam činčilu muškog pola, veoma razigranog i društvenog. Njegova igra počinje od 9 sati uveče i traje sve do jutra. Tada traži veću pažnju, a ja ne mogu s njim provesti celu noć, iako je on u sobi gde ja boravim i spavam. Zbog toga sam mislio da kupim još jednu činčilu, ženku (jer mislim da ako će ih biti dvoje, bolje je da budu različitog pola). Kavez je dovoljno veliki za više činčila. Interesuje me da li će je moja činčila prihvatiti, i kakav će njihov odnos biti (da li će normalno živeti i funkcionisati)? Razmišljao sam i ukoliko dođu mladunci, hoće li njihov odnos biti isti kao i pre njene trudnoće i porođaja, i koliku ću pažnju morati da joj posvetim?

Kupio sam kamen za glodare (u obliku banane, marke "Karlie"), i ne znam da li je dobar i za činčile (s obzirom na to da su jako osetljive, a ja znam vrlo malo o njima)? Hvala.

O: Činčile su noćne životinje. Veoma su inteligentne, a način ponašanja zavisi od individue do individue. Neke činčile mogu biti prave maze, dok druge mogu biti više zainteresovane za aktivnost i igru. Njihova aktivnost počinje onda kada Vi dođete kući. Da biste uspeli da zadovoljite očekivanja vašeg ljubimca, potrebno je da mu posvetite dosta vremena tokom dana. Noćne životinje mogu promeniti tu naviku, pa ako im posvetite više vremena tokom dana, one se vremenom navikavaju na Vaš tempo života.

Dovođenjem ženke činčile napravićete idealno društvo Vašem ljubimcu, ali i ta ženka je noćna životinja, koja će kao i mužjak imati istu naviku. Savetujem Vam da posvetite više pažnje ljubimcu tokom dana, kako bi promenio period aktivnosti. Mužjak i ženka su idealna kombinacija po pitanu društva. Ipak, činčile mogu biti agresivne kada je u pitanju pridošlica, tako da biste morali imati nov smeštaj za tu ženku, dok se ne priviknu jedno na drugo. Činčilama je čulo mirisa jako razvijeno i dok god dobro ne upoznaju budućeg partnera, mogu biti nezainteresovani ili čak i agresivni.

Što se tiče parenja, bolje je da birate ženku koja je slične starosti kao i Vaš mužjak, može doći do borbe i uginuća mlađe jedinke. Ženke činčila postaju polno zrele jedinke od petog meseca života, ali se  smeju stavljati u priplod najranije sa osam meseci. Kada je ženka spremna za parenje, postaje nemirna, privlači mužjaka, a najkarakterističniji znak je otvaranje vagine. Naime, nesparene ženke imju vaginalni čep, koji se izbacuje početkom estrusa. Estrus se kod nesparenih ženki pojavljuje svakih 28 dana. Po obavljenom parenju, dolazi do koncepcije.

Trudnoću možete ustanoviti tako što će izostati sledeće teranje, a od drugog meseca graviditeta težina ženke se povećava. Palpacijom abdomena u trećoj nedelji mogu se napipati zametci koji su veličine lešnika. Po dolasku mladunaca na svet, majka ih prihvata i oni počinju da sisaju. Rađaju se ovorenih očiju. Relativno su vitalni i, ako se vodi dobra briga o njima, nemaju većih zdravstvenih problema.

Kamen za glodanje  ima dve svrhe: glodarima kojima rastu sekutići čitavog života pomaže pri održavanju sekutića, jer se  trenjem stalno skida višak koji može dovesti do zdravstvenih problema. Druga svrha je dodavanje organizmu određene količine minerala koja može nedostajati u toku redovne i jednolične ishrane.