Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj patuljasti kunić ima izbačenu donju vilicu, tako da mu donji zubi idu preko gornjih i ne može uopšte da koristi prednje zube. Veoma brzo mu rastu, jer ih ne troši. Do sada su mu već dva puta skraćivani na mesec dana, a on ima samo 8 meseci. Pre 15 dana su mu skraćeni zadnji put i već su toliki da mu bodu usnu i za nekoliko dana će doci do njuškice. Veterinari koji su mu skraćivali kažu da ne sme da se uspavljuje još i preporučuju da mu se za 15 dana izvade donji zubi. Ja se plašim da će oni za tih 15 dana biti preveliki, da će mu napraviti rane i da neće uopšte moći da jede (sada jede zadnjim zubima), a mogu mu povrediti i njuškicu. Da li vi imate neki savet, koji bi trajno rešio ovaj problem?

Ne bih da mi uspavljuju kunića svakih 15 dana?
Unapred zahvalna, Marija

O: Zube kunića čine 4 gornja i 2 donja sekutića, 3 gornja i 2 donja pretkutnjaka, 3 gornja i 3 donja kutnjaka sa svake strane. Problemi koji se javljaju na zubima kunića uglavnom su vezani za sekutiće, mada nisu isključeni ni problemi na ostalim zubima.

Poremećen odnos (zubi nisu fiziološki smešteni u usnoj duplji) dovodi do nedovoljnog trošenja sekutića što rezultira njihovim prekomernim rastom. Kada zubi prerastu svoju fiziološku dužinu dolazi do otežanog ili potpuno onemogućenog uzimanja hrane, pojačane salivacije (najuočljivije na bradi i „podbratku“), usta su često otvorena, dolazi do mršavljenja, neprijatnog zadaha iz usta (ukoliko je došlo do povrede i infekcije bukalne sluzokože), suzenja iz oka, iscetka iz nosa, povreda jezika itd.

Ovi poremećaji imaju nekoliko uzroka: genetska predispozicija, neadekvatna ishrana, povrede vilice, infekcije ili tumori. Najčešće je u pitanju genetska predispozicija - skraćena gornja vilica - kao kod Vašeg kunića.

S obzirom da je zbog kontinuiranog rasta tokom života, a zbog normalnog uzimanja hrane izuzetno važno da se zubi ravnomerno troše, što u slučaju Vašeg kunića nije moguće zbog nefiziološkog odnosa vilica, neophodno je njihovo skraćivanje (turpijanje ili sečenje). Ova intervencija se izvodi u anesteziji i kod Vašeg kunića je rađena već dva puta, a kako ne vidim neki drugi način da pomognete Vašem ljubimcu i da bi se izbeglo povređivanje sluzokože, nabolje bi bilo da postupite po savetu Vaših veterinara koji su već upoznati sa problemima Vašeg kunića.