Kelj u ishrani zečeva
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imamo 6-godišnjeg patuljastog zeca i on zaista voli da jede lišće kelja, zanima nas koliko listova kelja možemo dati dnevno. Srdačan pozdrav! Marina

 

O: Kelj je bogat balastnim supstancama koje su saveznici crevne mikroflore. Ova celulozna vlakna vezuju vodu, a time i masti i toksine, ubrzavaju prolazak hrane kroz creva i na taj način uklanjaju crevne i probavne probleme. Visoke koncentracije kalcijuma, kalijuma, gvožđa, magnezijuma i vitamina C čine kelj izuzetno vrednom hranom. Sveže lisnato povrće sadrži puno vode, kao i vitamin C i vlakna. Ova hrana je osnova zdrave ishrane i ne bi je trebalo eliminisati, već samo smanjiti. Za zečeve je važno da dobiju povrće koje sadrži više kalcijuma nego fosfora. Kalcijum u telu učestvuje u mnogim procesima, najvažnija uloga je održavanje strukture kostiju i mišića. Dobijaju je iz ishrane, a višak se izlučuje fecesom.

 

Iz navedenog sledi da je kelj poželjan u ishrani zečeva, kao i salate i drugo lisnato povrće, ali u manjim količinama (do pola lista) i sa pauzama od nekoliko dana.

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak