Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Molila bih Vas za pomoć. Naime, imam albino miša već tri godine (možda čak i malo više). Pre dve nedelje nogice su mu otkazale i sada ide samo prednjim a zadnje vuče. Slabo jede i pije vodu. Najgore je to što je,pre par dana, dobio nekontrolisane trzaje zadgnjih nogu,i sve je gore. Ne može ni da spava jer su ti nekontrolisani pokrti sve učestaliji, javljaju se na svakih 15-20 sekundi. Znam da je veoma star i moguće je da je u pitanju nervni sistem.Samo hoću da znam da li je ikako moguće da mu pomognem ili bar skratim muke? Unapred zahvalna, A.V.

O: Oduzetost zadnjih nogu i trzanje je svakako neurološki problem i veoma teško će doći do poboljšanja stanja s obzirom na starost miša.

Oduzetost zadnjih ekstremiteta može biti posledica i poremećaja lokomotornog sistema, a kada su u pitanju obe zadnje noge problem je najčešće lociran u lumbalnom delu kičme. To može biti posledica povrede ili okoštavanja, što je češče kod starijih životinja.

Nažalost, stanje u kom se Vaš ljubimac nalazi je teško izlečivo ali bih Vam savetovala da ga ipak odnesete kod veterinara kako bi ga pregledao i dao konačno mišljenje.

Jedino što Vi možete uraditi jeste da mu pružite najbolje moguće uslove života, što uključuje i zdravu ishranu ali i dodavanje vitamina u slučaju oboljenja. O tome smo pisali u prethodnom pitanju pod naslovom Vitamini za miša.