Morsko prase - detaljan opis ishrane
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P:Negde sam pročitala da morsko prase ne sme da jede zrnastu hranu, citiraću tekst koji sam pročitala "Morsko prase nije papagaj i semenke nisu njegova prirodna hrana. Semenke imaju dosta kalorija i dovesce do toga da vaše prase jede manje sena. Kukuruz ih nadima, ovas i ostale žitarice su nezgodnog oblika i mogu se njima zadaviti". Ono što me zbunjuje je da u prodaji ima zrnasta hrana za morsko prase proizvodjača Minion pa me zanima da li je istina da ne smeju da jedu zrnastu hranu. Imam jedno malo prasence i ne bih volela da mu tako naškodim. Hvala unapred. S poštovanjem Jadranka N.

 

O: Morska prasad obožavaju voće i povrće, a preporučuje se da im je svakodnevno dostupno. Izmedju ostalog, ono im pomaže oštrenju stalno rastućih zuba. Najbolje je da pokušate sa svim voćem i povrćem koje je i vama dostupno, od spanaća, celera, paradajiza, šargarepe, paprike, krastavca, jabuke, dinje, breskve, grožđa, jagoda, krušaka. Kao što smo napomenuli, pored sena i sveža trava je poželjna (sa nezagađenih površina, nikako uz puteve), list maslačka itd.

Kako su velike izjelice, treba paziti na količine hrane koju im dajete kako ne bi došlo do preterane težine. Količina gotove hrane za zamorce bila bi 1 kašika dnevno.

Sveža zelena hrana i voće sadrži znatnu količinu vode što smanjuje količinu vode koju morsko prase može konzumirati. Međutim, kao i za svaku drugu hranu, niti s ovim se ne sme preterivati jer prevelike količine zelene hrane mogu rezultovati prolivom.

Bitno je spomenuti da morski prasići vole rutinu, zato nastojite davati hranu u isto vreme svaki dan. Nagle promene mogu uzrokovati stres. Ako menjate vrstu gotove hrane, učinite to postepeno, dodajući nove hrane u staru. Ishrana prebogata voćem i povrćem može uzrokovati prliv, pogotovo ako uvodite nove vrste.
Kako zamorci ne mogu sintetizovati vitamin C, moraju ga dobijati kroz hranu (lišće karfiola, šargarepa, jabuke, kruške, repa, brokoli, kupus, banana, celer, krastavac...). Nedostatak vitamina C uzrokuje pojavu bolesti - skorbut.

Mnogi vlasnici, nedostatak vitamina C, kompenziuju dodajući ga direktno u vodu za piće (lakša kontrola uzimanja vitamina). Vodu morate svakodnevno menjati.