Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo ljubimca čileansku vevericu. Primetila sam da su mu se na repu stvorile neke izrasline, kao potkožne bubuljice. Zanima me šta to može da bude i da li je opasno po mene i moju porodicu? Inače je veseo i normalno jede. Hvala unapred, Ana
O: Da biste isključili eventualne bolesti koje se mogu preneti na ljude, savetujem Vam da odnesete vevericu na pregled kod Vašeg veterinara. O mogućim zoonozama između čoveka i glodara pisali smo na stranici Zoonoze (prenosive bolesti između glodara i čoveka).

U pitanju mogu biti i ranice, tj. posledice mehaničkih povreda, ali i ekto i endoparaziti i paraziti kože.

Prisustvo ektoparazita na koži veverice mogu dovesti do oštećenja kože i do poremećaja zdravstvenog stanja, pa je brza i kompletna sanacija ovog problema neophodna. Ektoparaziti koji parazitiraju na koži veverice mogu biti šugarci, buve, grinje i vaške.

Ektoparaziti mogu dovesti i do različitih organskih oboljenja, kao što su anemija koja nastaje usled sisanja krvi. Boraveći na životinji dovode do poremećaja normalnih funkcija kože, a lezije koje nastaju predstavljaju idealno mesto za ulaz bakterija, i nastanka sekundarnih bakterijskih infekcija.


Da bi se sa sigurnošću utvrdili o kom se parazitu tačno radi neophodna je vizuelna detekcija. Savetujem Vas da koristite preparate protiv ektoparazita koji su širokog spektra i kojim možete rešiti ovaj problem. To su Verminex kapi - Canina i nalaze se u ponudi Pet Centra.

Od endoparazita vlasnici najčešće primete gliste u izmetu ljubimca. Veverice se najčešće zaraze unošenjem kontaminirane hrane i vode. Odrasli oblici žive u cekumu i prednjem delu creva. U terapiji ovog oboljenja se primenjuju preparati na bazi Piperazin citrata ili fenbendazola. Ove gliste ne parazitiraju kod čoveka.

Moguće je da se radi i o tumorima ili da je u pitanju određena preosetljivost na neku vrstu hrane.

Tumor predstavlja nekontrolisanu proliferaciju ćelija. U zavisnosti od tipa ćelija i njihovih karakteristika može se podeliti na benigne i maligne tumore. Mogu se razvijati u svim tkivima. Tumori se leče hiruškim putem.

O pravilnoj ishrani čileanske veverice, iliti degua, pisala je koleginica Bojana Vučetić Čovilo u tekstu koji glasi Ishrana degua.

Važno je uraditi detaljan klinički pregled u ambulanti, nakon kojeg će veterinar kliničar postaviti dijagnozu i odrediti eventualnu terapiju.