Odgovara:
Bojana Vučetič Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Čime da hranim mog ljubimca degua? Pozdrav, Karolina
O: Degui (čileanske veverice) su biljojedi. Mnoge vrste hrane koje se koriste u ishrani drugih glodara nisu preporučljive za degue, jer sadrže velike količine šećera i masti.

Degui ne mogu da svare velike količine šećera, koji kod njih prouzrokuje probleme s probavom, pa često obolevaju od dijabetesa. Npr. kukuruz i suncokret su vrlo ukusne deguima, a ujedno su namirnice koje sadrže velike količine šećera i masti, pa ih treba izbegavati u ishrani ovih životinja ili ih davati vrlo retko u malim količinama. Degui su vrlo osetljivi na pojavu dijabetesa, a nažalost ova bolest je za njih neizlečiva.

Degui se hrane specijalnom hranom, koja je prilagođena njihovom osetljivom organizmu. U našim prodavnicama u ponudi imamo hranu za degue Versele Laga Degu Nature i Chip Nature, kao i Vitapolova hrana za degue. Ovo su potpune hrane za degue od pažljivo biranih sastojaka, obogaćene voćem i povrćem. Takvi rezani i sušeni sastojci čine optimalnu ishranu i pomažu kod održavanja zuba. Sadrže aminokiseline, vitamine i minerale.

U malim količinama uz gotovu hranu možete dodati jednom nedeljno zelenu salatu, šargarepu, brokoli, paradajz i krastavac. Svakako koristite povrće koje nije tretirano hemikalijama, jer u protivnom može doći do ozbiljnih smetnji u varenju.

Uvek uz hranu mora biti dostupna i sveža voda, a povremeno možete dodati i vitaminsko-mineralne preparate, koji sadrže kalcijum i vitamin C.