Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Imam zeca „lavlje glave“ koji ima problema sa zubima. Ne troši ih dovoljno i rastu kao male „kljove“. U 11. mesecu odvela sam ga do veterinara udaljenog 140 km koji je tvrdio da to može profesionalno da uradi. Oprao je zube do desni, gde sam video kako jedan zub puca u korenu. Srećom, sve je prošlo u najboljem redu. Međutim, sada su zubi ponovo izrasli u kuke. Napominjem da mu dajemo raznovrsnu hranu (seno, kukuruz, raznu gotovu hranu i razne mineralne kuglice i povrće), ali seno mu je glavna hrana. Svi pominju da zečiću možemo sami da skratimo zube, pa je moje pitanje: kako i čime, a da zeka ne povredimo? Hvala unapred na odgovoru ... Mira
O: Zečevi imaju zube otvorenih korena koji neprekidno rastu tokom celog života. Jedna od čestih zubnih bolesti kod zečeva je malokluzija. Ovo je stanje kada zubi nisu pravilno poravnati, što dovodi do nepravilnog rasta i trošenja zuba. Kao uzroci malokluzije navedena su tri uzroka, i to genetska predispozicija (skraćena gornja vilica), povrede i bakterijske infekcije. Ovnovi su rasa kod kojih je ovaj problem veoma čest upravo zbog građe vilice.

Za pravilno i ravnomerno trošenje zuba, zečevima je potrebno obezbediti dovoljno vlaknaste hrane (neograničena količina sena), kao i mineralni kamen i / ili glodanje grančica. Kada se zubi ne nose pravilno, potrebno je izvršiti korekciju. Kod nekih zečeva to treba raditi češće ili čak jednom mesečno. Nažalost, ne postoji lek za nepravilan rast i trošenje zuba, ali pored pomenute pravilne ishrane važna je redovna kontrola i održavanje zuba tokom života.

Korekcija zuba se nikada ne vrši kleštima, a posebno ne škarama za pseće nokte. Razlog tome je što zubi mogu pucati, a desni mogu biti oštećeni, a to uzrokuje problem koji će trajati ceo život. Obrastanje zadnjih zuba teže je skratiti zbog uže usne šupljine. U težim slučajevima vadi se i abnormalni zub kako bi se izbeglo prečesto skraćivanje. Zečevi mogu preživeti bez sekutića, a ako su uklonjeni jedan ili više molara, treba prilagoditi ishranu. Za izvođenje postupka potrebni su odgovarajući instrumenti i brusilice za zube. Zečevi su veoma osetljivi na stres, a korekcija zuba im je stres. Ponekad se mogu izvršiti neki manji rezovi na sekutićima dok je zec budan, ali kod nervoznih i uplašenih zečeva, a posebno u korekciji zadnjih zuba, potrebna je anestezija. Zbog toga ispravnu korekciju u veterinarskoj klinici mogu izvršiti kolege koje znaju kako se to pravilno radi i poseduje svu potrebnu opremu. Da biste izbegli povrede zbog svega navedenog, ne savetujem vam da se sami uključite u ovaj postupak.