Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam mini farmu činčila i zadnje vreme sam primetio da same gickaju svoje krzno. Čitao sam na netu da pomaže prah ,,fungistop". Interesuje me da li je to tačno i ako jeste šta je fungi stop, čemu služi i da li ga imate da bih ga poručio. O griženju krzna kontaktirao sam veterinare u mojoj okolini ali isti nisu znali šta je činčila, a kamoli da mi objasne zašto grizu krzno. Unapred zahvalan. Pozdrav. Mica

O: Činčile su vrlo otporne, ali osim kvalitetne ishrane trebaju im obezbediti dobre uslove u prostoru u kojem borave (prozračan prostor, sobna temperatura, nikako ne smeju biti izložene promaji niti visokim temperaturama).

Vrlo je bitno osigurati im redovno kupanje u pesku za činčile. Na taj način se uklanja masnoća i vlaga koja se skuplja u njihovu debelom krznu. Dovoljno je dnevno ostaviti posudu s peskom dvadesetak minuta unutar kaveza kako bi činčila očistila krzno. Nije preporučljivo ostavljati posudu celo vreme kako činčila ne bi vršila nuždu u njoj.

Po pravilu, dovoljno je činčili priuštiti kupku svaki drugi dan jer preteranim kupanjem može doći do isušivanja kože, iritacije i češanja.

Krzno činčile smatra se najmekanijim na svetu i 30 puta je mekanija od ljudske dlake. Uopšte, imaju najgušće krzno od svih životinja, sa više od 20.000 dlaka na kvadratnom centimetaru. Iz tog razloga, smatra se kako kožni paraziti (npr. buve) ne mogu opstati u takvim uslovima.

Ali od kožnih oboljenja, kod činčila se mogu pojaviti gljivične infekcije. Najčešći uzročnici su: Trychophyton mentagrophytes, Microsporum canis, i Microsporum gypseum. Klinički znakovi obuhvataju gubitak dlake oko nosa, očiju, i prepona. Zatim, uočavaju se sitna oštećenja kože, perut, ljuspice, i svrab. Gljivična infekcija se može pojaviti usled vlažnih uslova okoline i nedostatne higijene kaveza, zatim kod bolesnog ili stresom oslabljenog organizma činčile, može se preneti vazduhom, a prenosioci gljivice mogu biti i druge životinje i ljudi.

O gljivičnim infekcijama pisale smo koleginica i ja u okviru sledećih pitanja: Gljivične infekcije kod činčile i Gljivična infekcija kod činčile.


Fungistop je preparat koji se koristi u terapiji gljivičnig oboljenja. Ovaj prepareat nije dostupan u apotekama Pet centra jer nije registrovan kao lek u našoj zemlji.


Od oboljenja koje se ispoljavaju stalnim nemirom i češanjem je i „griženje krzna“. Bolest je psihičke naravi, a još uvek nije poznato zašto se takvo stanje javlja, ali smatra se kako veliku ulogu ima nepotpuna ishrana ili dosada, te stres.


Savetujem Vam da poboljšate maksimalno uslove držanja i higijenu, a ukoliko se stanje vidno ne popravi kroz desetak dana, svakako posetite veterinara koji su upoznati sa malim životinjama i napravite dermatološki pregled.