Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam 2 činčile, mušku i žensku. Imaju gljivice i opada im krzno. Bio sam kod veterinara na kožnom na fakultetu, dao mi je neki puder da ih prašim, ali ništa ne pomaže, već skoro 6 meseci! Šta da radim sa njima? Čuo sam da ima neki preparat za kokoške u poljoprivrednim apotekama, da li je to tačno? Ako jeste, šta je to i kako se zove?
Nikola

O: Gljivične infekcije kože kod činčila nisu česta pojava. Najčešeće su uzrokovane gljivicom Trichophyton mentagrophytes ili Microsporum spp.

Oboljenje najčešće unese nova jednika. Obolela životinja čak ne mora ni imati simptome obolenja, ali bolest može preneti drugoj jedinki.

Dermatofitoza se karakteriše malim bezdlačnim predelima kože koji su najčešće lokalizovani na glavi, oko ušiju i nosa ili na nogama, ali se mogu naći na bilo kom mestu na telu. Lezije su nepravilnog okruglog oblika sa zacrvenjenim marginalnim delom. Svrab može postajati, ali i ne mora. Oboljenje se prenosi direktnim kontaktom sa obolelom životinjom ili preko kontaminirane prostirke.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda lezija, kao i pregeldom Vudovom lampom. 

Terapija podrazumeva apliakciju grizefulvina ili itrakonazola 5-6 nedelja. Grizeofulvin je teratogen, te se ne sme aplikovati gravidnim jednikama. Promenjena mesta na koži se mažu antigljivičnim mastima, a u pesak za kupanje se može dodati i prašak sa antimikotikom.

Vrlo je bitno da se tokom teapije stres činčilama smanji na najmanju moguću meru, kao i da se pojačaju higijenske mere. Obolelim činčilama možete dodavati vitaminsko-aminokiselinske preparate koji podižu opštu otpornost.

Savetovala bih Vam da ponovo posetite veterinara i konsultujete se sa njim oko eventualne promene terapije i daljeg tretmana obolelih činčila.