Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim Vas da mi napišete nešto o skočimišu i njegovom održavanju u stanu.
Hvala, Andrea

O: Skočimiš - Meriones unguiculatus  je glodar iz familije Muridae i subfamilije Gerbilinae. Imaju duge noge, krzno na ušima, nogama  i repu. Njihovo prirodno stanište karakteriše peskovito tlo, visoke temperature, odsustvo vode. Skočimiš je socijalno biće, ne podnose  samoću i ako se drže kao kućni ljubimci preporučuje se držanje u paru. Mužjaci se međusobno bolje slažu nego ženke.  Smatraju se idealnim ljubimcima jer su prijateljski nastrojeni prema ljudima.

Pri izboru ljubimca najidealnije je izabrati mladog skomiša, sjanih očiju, čistog nosnog iscedka, sjajne dlake i dobre konstitucije. Pretežno žive 3-5 godina a u prirodi i kraće. Izraziti su individualci pa se mogu primetiti različiti karakteri. Radoznali su, aktivni podjednako i danju i noću, umeju biti jako bučni. Spavaju u više kratkih vremenskih perioda, više puta u toku 24 časa. Vrlo su bučne životinje i tokom noći. 

Drže se u akvarijumu ili kavezu sa adekvatnim pojilicama za vodu i posudama za hranu koje bi trebale biti od keramike ili stakla. Vodu menjajte svaki dan. Za prostirku koristite piljevinu i malo sena, mada možete koristiti i papir iskidan u trake ili komade kartona. Za održavanje krzna dobro je koristiti pesak za činčile po kome se oni valjaju. Taj pesak mogu koristiti i kao wc ukoliko ga stavite u jedan deo kaveza.

Što se hrane tiče, možete koristiti mešavine hrane za glodare a iz njih im posebno možete ponuditi semenke suncokreta i to je jedan od načina da se još bolje sprijateljite sa njima, jer uzimaju iz ruke hranu koja im je omiljena. Skočimiš takođe voli semenke bundeve, konoplju, prepečen hleb, cornflex, proso, heljdu, kukuruz. Od sveže hrane dolazi u obzir malo jabuke, šargarepe, krastavca (jednom nedeljno). Možete ih povremeno obradovati i sa ponekim crvom. U staništu je važno obezbediti i mineralni kamen ili sipinu kost.

Vrlo su pedantne životinje i vole da se čiste sami ili međusobno. Izmet je mali i bez neprijatnog mirisa. Sopstvenu mokraću zatrpavaju. Svoju teritoriju obeležavaju pomoću mirisne žlezde koja se nalazi na sredini stomaka (to češće rade mužjaci). Preterano tarenje ove žlezde može dovesti do tumora.

Kopanje u uglu akvarijuma ili kaveza je deo urođenog instikta. Tapkanje nogama je znak ili straha ili seksualnog uzbuđenja. Ako se polako kreću u mahovima to takođe može biti znak straha. Nokte troše sami pa nije neophodno da se seku.

Postaju seksualno aktivni sa tri meseca. Ženka posle prvog parenja ima estrus svakih 4-6 dana, uglavnom uveče. Tada se pare nekoliko puta. Mogu se pariti i odmah nakon okota. Graviditet traje 21 - 25 dana a može se odužiti i do 43 dana, ukoliko ženka hrani predhodno leglo. Graviditet je vidljiv tek 18. dana. Mladunci se rađaju bez krzna i slepi. Krznom se prekrivaju 10. dana. Jako su dobri i požrtvovani roditelji (to se odnosi i na ženke i na mužjake).