Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj hrčak se okotio pre 3 nedelje i u poslednje vreme se ponaša čudno, ne kreće se, nema apetit i ne pije vodu. Ima skramu na očima i ne otvara ih. Kada smo prošlog hrčka vodili kod  mog veterinara (hrčak je bio mužjak) rekli su mi da je trudan! Dali su mu antibiotik ali je posle 2 dana uginuo. Da li možete da mi preporučite neki lek jer veterinari kod kojih smo bili u Nišu na znaju mnogo o glodarima. Miloš

O: Konjunktivitis - zapaljenje očne konjunktive, kod hrčka može nastati nakon traume.

Konjunktivitis je obično praćen i bakterijskom infekcijom, a predisponirajući faktori su prljava prostirka ili mikro lezije u očnoj regiji.

Osim bakterijske etiologije, infekciju oka mogu da prouzrokuju i virusi, gljivice i paraziti. Konjunktivitis može biti i posledica alergijskih reakcija, manjka suza, kao i posledica toksično - hemijskih delovanja, a može se javiti i kao simptom mnogih oboljenja.

Neophodno je da prokuvanom mlakom vodom prvo očistite oči, oslobodite naslaga kako bi hrčak mogao nesmetano da otvara kapke. U tu svrhu može se koristiti i fiziološki rastvor ili bornu vodu, nakon čega se aplikuje odgovarajući antibiotik ili očne masti koje su indikovane u datoj situaciji.

S obzirom da u Pet centru postoji samo veterinarska apoteka u okviru koje nije moguće vršiti klinički pregled, a samim tim ni postavljanje dijagnoze i propisivanje terapije, neophodno je da hrčka odvedete na veterinarski pregled u neku od veterinarskih ambulanti, kako bi se kliničkim pregledom i dodatnim analizama (bris oka) ustanovio uzrok nastalih promena, a na osnovu toga sprovela odgovarajuća terapija.

Ukoliko niste sigurni kome bi se obratili, možete hrčaka odneti na pregled na Fakultet veterinarske medicine, u ambulantu za male životinje.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak