aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nakon što sam se vratila s odmora, primetila sam da mi je hrčak veoma smršao. Kada sam mu dala da jede primetila sam da nema zube! Kako da ga hranim? Čime? I zašto su mu otpali zubi, je li bolestan? Hoće li zubi ponovo porasti? Ema

O: Hrčci su glodari i njihovi sekutići rastu celi život. U prirodi se ove životinjice njima intenzivno služe, pa ih shodno tome troše i skraćuju ravnomerno. Zato bi hrčcima koji žive kao kućni ljubimci u kavez trebalo postaviti mineralni kamen i grančice (najbolje jabuke ili leske). Na taj način se sprečava njihovo prerastanje, odnosno održava optimalna dužina zuba. Vrlo često se događaju lomovi predugih sekutića. To može predstavljati problem pri uzimanju hrane, a neravni krajevi slomljenog zuba mogu uzrokovati lezije sluznice i mekih tkiva usne duplje (obraza, desni, jezika ili nepca). Potrebno je hrčku nuditi mekanu hranu od voća i povrća, tvrdo kuvano jaje i sveži sir. Takođe je potrebno dodavati vitaminsko mineralne dodatke za glodare u vodu.

Vrlo je važno da hrčak uvek ima dostupno seno, a ukoliko ne jede, možete mu napraviti čaj od sena: šaku sena staviti u 2 dl vode, pustiti da odstoji pola sata a zatim čaj davati na špric. Ovakav čaj istovremeno nadoknađuje tečnost. Poteban je veterinarski pregled usne duplje, kako bi se ustanovile eventualne povrede.