Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Pre tri meseca patuljasti zec "lavlja glava" polomio je zube. Vodila sam ga kod veterinara jer mu je suzilo jedno oko i to je rešeno, jer su mu kutnjaci pravili problem. Prednji gornji zubi su počeli da mu rastu ali ne svi od 4 koliko treba da ima. 3 su normalno izrasla dok je jedan prednji malo izašao iz desni i stao je sa rastom. U donjoj vilici još nisu nikli, mada mi je veterinar rekao da su tu, da se osećaju i da treba da niknu. Ne brani da mu diram i masiram vilicu, čini mi se da mu to prija, ali je malo mirniji nego inače.  Interesuje me dali njemu uopšte mogu da niknu donji zubi posle toliko vremena jer gornji počinju da mu se savijaju ka unutra i da li će mu to praviti ubuduće uvek probleme?

Inače star je 2 godine i 6 meseci.
Unapred hvala, Saška

O: Odrastao kunić ima 28 zuba: 6 sekutića, dva para u gornjoj vilici (drugi par, puno kraći, se nalazi neposredno iza spoljnjeg, dužeg para) i par u donjoj vilici, zatim tri para pretkutnjaka u gornjoj vilici, dva para pretkutnjaka u donjoj vilici i po tri para kutnjaka u obe vilice.

Kada se vilice spoje, donja vilica je malo uvučenija, što kod zagrižaja i žvakanja pomaže da se hrana "preseca" i zubi "troše", jer kod kunića oni rastu za sve vreme njihovog života.

Zub može da pukne ili da se polomi na različite načine. Najčešće zubi puknu kad je kunić zatvoren u kavezu pa iz dosade grize rešetke ili nešto tvrdo ili kao posledica povređivanja usled pada.

Zub će ponovno da izraste, ali problem je da se, dok taj zub sasvim ne poraste i vrati se u normalu (3 - 4 meseca), suprotni zub nema o šta da se "trlja" (tare, troši) pa može da preraste. Oni stalno trljaju zube i tako ih troše tj. skraćuju. Ako jedan zub fali, može doći do ozbiljnih problema.

Zbog toga suprotni zub treba da se redovno skraćuje (npr. svake dve nedelje, u zavisnosti od toga koliko brzo raste ), da ne dođe do još većih problema (otežano hranjenje, prerasli zub udara u zubno meso pa mogu da nastanu infekcije, iskrivljenje zuba itd). Njima zubi (ukoliko nema prirodnog trošenja) brzo rastu. Za 3 - 4 nedelje može preko 1 cm.

Sve dok zubi u donjoj vilici ne dostignu maksimalnu veličinu i ne počne njihovo prirodno trošenje, moraju se zubi u gornjoj vilici skraćivati, kako ne bi došlo do njihovog prerastanja, a samim tim i ozbiljnijih problema (povređivanje od strane preraslih zuba, nemogućnost uzimanja hrane...), pa zbog toga je neophodno da posetite veterinara kako bi uradio potrebne korekcije na zubima.