Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Gdje možemo nabaviti vitamin c? Da li postoji neka određena vrsta za zamorčad, jer mislimo da zbog nedostatka ovog vitamina naša gica gubi i previše dlake. Inaće je veselo i radoznalo prase.
Pozdrav, Marija

O: Za zdravlje zamorca najvažnija je uravnotežena ishrana. Oni su veoma osetljivi na nedostatak vitamina C jer ga za razliku od drugih glodara ne mogu samostalno sintetisati, tako da njegov deficit može da dovede do ozbiljnih poremećaja zdravstvenog stanja.

Klinički znaci, koji nastaju kao posledica smanjenog unosa ovog vitamina, mogu se javiti već za 2 - 3 nedelje. U težim slučajevima, kod duže deficitarne ishrane, nastaju bolni edemi na zglobovima prednjih nogu, životinje odbijaju da se kreću i može doći do uginuća.

Zbog toga je veoma važno dodavati vitamin C u vodu za piće i unositi ga putem hrane. U ponudi Pet centra postoji gotova hrana, optimalno izbalansirana, obogaćena C vitaminom. Takođe u našoj ponudi imate preparat C-vit, specijalno prilagođen zamorcima. Sadrži dodatnu količinu vitamina C, A i E. Obezbeđuje sjajnu dlaku i jača imuni sistem, a dodati L-karnitin pomaže sagorevanje masti i potpomaže funkciju srčanog mišića. Preventivno se daje 10 kapi na 100 ml vode za piće jednom nedeljno, a za vreme bolesti ili oporavka 15 kapi na 100 ml vode svaki dan. U tom slučaju je potrebno svakodnevno praviti svež rastvor, jer dolazi do njegovog propadanja dužim stajanjem.