Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Želim vašu stručnu pomoć i ako ovo nije jedan od ozbiljnijih problema. Svake noći moj sirijski hrčak grize šipke koje stvaraju nepodnošljiv zvuk. Mene zanima kako da nateram ovog malog gnjavatora da prestane da grize šipke.
Hvala, Sava

O: Hrčak je životinjica koja je aktivnija noću. Danju oni uglavnom miruju i spavaju. Hrčci su glodari i njihovi sekutići rastu tokom čitavog života. U prirodi se ove životinje njima intenzivno služe, pa se oni troše i skraćuju ravnomerno. Iz tih razloga oni imaju potrebu da stalno nešto grickaju.

Zato bi hrčcima koji žive kao kućni ljubimci, u kavez trebalo postaviti mineralni kamen i grančice (najbolje grančice jabuke) ili specijalna drvca za glodare koja možete kupiti kod nas u Pet centru. Na taj način se sprečava njihovo prerastanje, održava optimalna dužina zuba, a i ne proizvode zvukove koji nastaju prilikom grickanja rešetki kaveza.

Ukoliko se desi da se zubi nepravilno troše i prerastaju, potrebno ih je skraćivati. Ovi zahvati se obavljaju u veterinarskoj ambulanti i za životinje nisu bolni.

Ukoliko i posle stavljanja grančica i mineralnog kamena hrčak nastavi da intenzivno, kako kažete, gricka rešetke i proizvodi zvuk koji Vam smeta, jedino rešenje koje je moguće je da ga premestite u drugi životni prostor (umesto kaveza to može da bude i stakleni terarijum).

Ipak, verujem da će se Vaš problem rešiti kada svojem ljubimcu osigurate "grickalice" na koje će moći trošiti zubiće.