Činčila spava u neobičnoj pozi
Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Već skoro godinu dana imam činčilu i zaista je sjajna. Živahna je, jede, ima dobru stolicu i nema problema. U poslednje vreme počeo sam da je vidim kako spava na boku. Pre se uvek tako okupljala i spavala na sve četiri ili na zadnjim nogama, ali ovo mi je postalo čudno. Da li postoji razlog za zabrinutost ili je to normalno? Malo sam pretraživao na internetu, ali nisam našao ništa konkretno. S poštovanjem, Goran
O: Uzgajivači povezani sa uzgojem ove životinjske vrste, kao i sami vlasnici, navode da je ležanje na boku sa činčilom sasvim normalna pojava, odnosno ne ukazuje na određeni zdravstveni poremećaj. Stoga nisu retke pojave da činčile zauzimaju prilično neuobičajene poze tokom spavanja, poput ležanja na leđima (obično ispod pregrada ili polica u sanduku), ležanja na pregradama na takav način da im glava i prednji deo trupa blago vise prema dno sanduka. ili igračke kao jastuk, „smotane“ sa drugim činčilama u kavezu, ... Često se navodi da kućni ljubimci zauzimaju „neobične“ poze za njih kada spavaju samo u onim slučajevima kada se osećaju sigurno.


Ako želite da budete u potpunosti sigurni, preporučljivo je da posetite svog veterinara sa svojim ljubimcem. Moći će da pregledaju ljubimca, utvrde njegovo zdravstveno stanje i odgovore na sva dalja pitanja.