Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kod mog morskog praseta sam ugledao da mu je leva očna jabučica mnogo veća nego druga, to je počelo pre par dana i takođe mu se u oku vidi kao neka neravnina tj. oštećenje prvog sloja koji prekriva oko. Da li možete da mi kažete o čemu se radi?
Hvala unapred, Danijel

O: Prema Vašem iskazu najverovatnije se radi o povredi oka koje mogu biti kompleksne etiologije (mehaničke povrede, zatim povrede islovljene hemijskim agensima, organskim faktorima, hipovitaminozama itd.).

Konjuktive su sluzokože kapka, koje kao tanke mukozne membrane prekrivaju unutrašnju površinu kapka i na forniksu prelaze na prednju površinu očne jabučice. Konjuktiva očne jabučice prileže na beonjaču sa kojom je povezana preko episkleralnog tkiva, a na limbusu prelazi na rožnjaču formirajući njen epitelijalni sloj.

Konjuktiva je građena od kolagenog sloja (lamina propria) i epitela. Duboki fibrozni sloj lamine proprie sadrži nerve i krvne sudove, a u gornjem sloju se nalaze limfni folikuli i žlezde. Patologija oka nije retka pojava u zamoraca i može biti nepoznate etiologije.

Uzroci koji izazivaju povrede konjuktiva redovno su mehaničke prirode, a mogu biti izazvane i stranim telom koje je dospelo u konuktivalnu vreću, zatim dejstvom hemijskih agenasa, otrovi, ubod insekta, organska oboljenja. Bakterijska flora uneta u očnu vrećicu ili ona koja se u njoj već nalazi može da izazove ozlede sa gubitkom epitelijalnog pokrivača.

Terapija antibioticima je u svakom slučaju indikovana, a ako je prekinut kontinuitet konjuktive i hirurška intervencija.

Savetujem Vas da posetite veterinara kako bi nakon kliničkog pregleda ustanovio o kakvom se patološkom procesu radi.