Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam leminga oko mesec dana i primetila sam večeras da se puno češe. On je veseo, pitom i dobro jede. Molim vas da li možete da mi objasnite šta da radim?
Unapred zahvalna,
Jelena

O: Pored ektoparazita, svrab kod leminga mogu da izazovu i pojedina dermatološka oboljenja. Terapija je različita u zavisnosti od uzroka koji je doveo do promena. U slučajevima parazitske invazije primenjuju se ektoantiparazitici, koji neće dovesti do efekta ukoliko je svrab izazvan npr. gljivičnom infekcijom.  

Zato je, pre primene bilo kojeg preparata, neophodno da veterinar pregleda životinju, kako bi se utvrdio pravi uzrok eventualnog oboljenja.

Leming ima tanku i osetljivu kožu. Ukoliko se ne nalazi u optimalnim uslovima držanja, a posebno ako je u lošim higijenskim uslovima, odbrambena sposobnost kože slabi i tada je povećana mogućnost da dođe do pojave infekcije.

Preparate protiv ektoparazita možete nanositi na leminga, ali u isto vreme je neophodno da promenite svu prostirku i da dobro mehanički očistite i operete kavez, kao i sve predmete u njemu. Na suve površine možete nanositi preparate u obliku spreja (npr. Tyra - x, Canina Bio - insect shocker), koji uništavaju odrasle i larvene oblike parazita. Za leminga bih Vam preporučila da koristite Verminex kapi, koje se nanose na greben i u predelu repa.

Problemi sa kožom se, takođe, manifestuju i drugim simptomima (crvenilo kože, perutanje,...) tako da je najbolje da se od strane veterinara utvrdi uzrok, pa u skladu sa dijagnozom, odredi adekvatna terapija.
 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak