Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U stanu imam dve mačke, kanarince i činčilu. Mačke su mi dobile buve, pa se bojim da li buve prelaze i na činčilu? Kako da ih uklonim? Sandra

O: Buve su ektoparaziti koji žive na koži životinje i u njenoj okolini. Hrane se krvlju, tako što ubadaju u kožu svoj usni aparat koji je podešen za bodenje i sisanje krvi. Ovo izaziva svrab srednjeg intenziteta. Dobro nahranjena buva može tek za dva meseca ponovo jesti, a u međuvremenu će živeti u okolini životinje i polagati jaja. Tokom jednog dana buva može položiti i do 50 jaja. Buve mogu parazitirati i na drugim životinjama, ali veoma retko.

Činčile su veoma uredne životinje koje lepoti i čistoći svog krzna posvećuju veliku pažnju, tako da odmah uklanjaju parazite koji im smetaju. Takođe, krzno činčile je toliko gusto da ne dozvoljava boravak parazita koji se u takvoj sredini otežano kreću.

Preporučila bih Vam da mace zaštitite sredstvima protiv parazita i da uništite buve u okolini, kao i da preventivno zaštite činčilu.

U ponudi Pet Centra imamo raznih preparata koji su namenjeni uništavanju i kontroli populacije buva kako na životinji, tako i u njenoj okolini.

Preporučila bih Vam da koristite neostomosan ampulu (koja se rastvara u 1 litru vode i nanosi na podne površine stana i nameštaj), Canina Petvital Bio - Insect shocker, koji se može nanositi na životinju a ujedno prskati i okolinu, Frontline spot on i sprey se koriste kao sredstva za uništavanje parazita i sprečavanja naknadne pojava parazita u trajanju od 2 meseca protiv buva i mesec dana protiv krpelja.

Posebno bih izdvojila Catan Dog's medaljon protiv parazita koji radi na principu magnetnog polja i ne dozvoljava da se paraziti pojave čitave dve godine.

Za činčilu preventivno možete koristiti Verminex kapi (Canina) koje se nanose duž kičme.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak