Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Posedujem patuljaste kuniće koje držim u maksimalno higijenskim uslovima i dugo nisam unosio nova grla. Kod jednog mužjaka pojavile su se rane na polnom organu i analnom otvoru. Bolest se manifestuje jakim crvenilom prepucijuma i analnog otvora praćenim krastama. Obolela mesta tretirao sam  Povidonom i Gentamicinom i.m., poboljšanja  su bila kratkog veka i bolest se iznova vraća. Znate li o kojoj se bolesti radi i šta bi ste preporučili kao terapiju? Zoran

O: Klinička slika koju ste nam opisali može biti uzrokovana sa više različitih uzročnika.

Moja predpostavka je da se radi ili o sifilisu kunića koga uzrokuju rod treponema ili o nekoj drugoj spirohetozi koju uzrokuju uzročnici roda spirohete.

Sifilis kunića uzrokuje Treponema cuniculi. Bolest se manifestuje inflamacijom i ulceracijama genitalnog regiona. U nekih kunića sekundarne lezije mogu nastati i na njihovom licu i šapama. Infekcija se prenosi seksualnim putem pa je takve životinje obavezno izolovati. Bolest nije zoonoza što znači da se ne prenosi na ljude.

Dokazivanje uzročnika vrši se u iscedku iz čireva koji se nalaze na polnim organima - mikroskopski. U terapiji se koriste antibiotici širokog spektra.

Što se tiče drugih spirohetoza, kliničke manifestacije su vrlo slične pa bi najsigurnija dijagnostika bila izolovanje uzročnika. Zato bih Vas savetovala da posetite veterinara koji bi postavio dijagnozu posle kliničkog pregleda. 


OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak