Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam patuljastog zeku 3 nedelje, veoma je živahan, i skoro je stalno izvan kaveza. Pre 2 dana počeo je kao da kija, ali to se desilo jednom, dva puta. Nakon 5 dana,  jedno jutro je ustao, izašao iz kaveza i počeo kao da kija i potom da ispušta neke zvuke, i nije moglo to da mu se smiri jedno pola sata. Zanima me, da li možda na osnovu ovih simptoma znate šta je to i da li je opasno?
Kristina

O: Kijanje je odbrambeni akt organizma, a može se čuti kako u fiziološkim stanjima organizma, tako i u toku nekih oboljenja disajnih puteva.

Kada se na sluznici nosnih puteva nađe neki iritant (strano telo, polen, čestice prašine, sekret itd.) on svojim nadraživanjem sluznice pokreće refleksnu reakciju koja ima za cilj da odstrani irititant. Nekada se desi da je sluznica nosa prenadražena, npr. kao u stanjima alergije ili kada životinja dugo boravi u toploj sredini pa naglo pređe na hladno, kao i kod postojanja izraslina u nosnoj šupljini.

Veoma je bitno utvrditi razlog kijanja životinje, jer razne bolesti bakterijske, gljivične i virusne prirode mogu uzrokovati pojavu kijanja. Međutim, kod bolesnih stanja praćenih kijanjem, javlja se najčešće pojava isetka, koji može biti različite boje i konzistencije. U početnim stanjima upale i kod infekcije izazvane virusima, iscedak je najčešće serozan, providan i redak. Kasnije poprima različitu boju, najčešće je žuto - zelene boje i gušće konzistencije, nakuplja se u okolini nosnih otvora i ometa normalno disanje, pa životinja pokušava šapama da skine iscedak, i olakša sebi disanje. Nekada se može desiti da nosni iscedak postane i sukrvičav.

Pored oboljenja nosne sluznice, u nelečenim slučajevima, oboljenje se prenese na donji deo disajnih puteva, dušnik, bronhije, bronhiole i alveole, pa se onda pojavljuju i drugi simptomi: otežano disanje, kašalj, "škripanje", itd.

Pošto je kijanje nekad simptom mnogih oboljenja, a neka od njih mogu biti i zarazna i ugroziti život vašeg ljubimca, savetovala bih Vam da kunića odvedete na pregled kako biste ustanovili pravi razlog kijanja.