Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam zamorca starog oko 3 godina. Ima slab apetit, a i vodu slabo pije, jedva da se kreće i povremeno se trese. Dešava se da ponekad stenje. Šta mu se desilo? Stefan

O: Svako oboljenje u najvećem broju slučajeva počinje prvo opštim simptomima. Oni su zajednički za veliki broj oboljenja, tačnije nisu specifični i po njima se ne može zaključiti o kojoj vrsti oboljenja se radi. U opšte simptome spadaju: povišene vrednosti trijasa (puls, disanje, rad srca), slabiji apetit ili potpuni prestanak apetita, potištenost, nezainteresovanost, pospanost.

Kako bolest dalje napreduje, počinju da se javljaju jasniji simptomi, koji nas mogu uputiti da obratimo veću pažnju na određeni sistem organa.

Vaše morsko prase ispoljava opšte simptome, tako da se na osnovu toga ne može zaključiti o kojoj vrsti oboljenja se radi. Isto tako i da pokazuje karakteristične simptome, bez detaljnog kliničkog pregleda i specijalnih pretraga ne može se sa sigurnošću postaviti dijagnoza.

Za zdravlje zamorca najvažnija je uravnotežena ishrana. Oni su veoma osetljivi na nedostatak vitamina C jer ga za razliku od drugih glodara ne mogu samostalno sintetisati, tako da njegov deficit može da dovede do ozbiljnih poremećaja zdravstvenog stanja.
 
Klinički znaci, koji nastaju kao posledica smanjenog unosa ovog vitamina, mogu se javiti već za 2 - 3 nedelje. U težim slučajevima, kod duže deficitarne ishrane, nastaju bolni edemi na zglobovima prednjih nogu, životinje odbijaju da se kreću i može doći do uginuća.

Zbog toga je veoma važno dodavati vitamin C u vodu za piće i unositi ga putem hrane. U ponudi Pet centra postoji gotova hrana, optimalno izbalansirana, obogaćena C vitaminom. Takođe u našoj ponudi imate preparat C - vit, specijalno prilagođen zamorcima. Sadrži dodatnu količinu vitamina C, A i E. Obezbeđuje sjajnu dlaku i jača imuni sistem, a dodati L - karnitin pomaže sagorevanje masti i potpomaže funkciju srčanog mišića. Preventivno se daje 10 kapi na 100 ml vode za piće jednom nedeljno, a za vreme bolesti ili oporavka 15 kapi na 100 ml vode svaki dan. U tom slučaju je potrebno svakodnevno praviti svež rastvor, jer dolazi do njegovog propadanja dužim stajanjem.

Najbolje bi bilo da morsko prase odnesete na veterinarski pregled, na kojem će veterinar postaviti dijagnozu i propisati eventualno potrebnu terapiju.