Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kako zeki srediti nokte? Kako ga motivisati da ne gricka kabl? Kako ga dresirati kod učenja nužde? Pozdrav, Nataša
O: Gotovo svi kunići držani u stanu imaju problema s noktima i to iz vrlo jednostavnog razloga - nemaju mogućnost trošenja noktiju prirodnim putem (na tepihu i parketu se nokti ne mogu dovoljno potrošiti). Zbog toga je potrebno da im skraćujemo nokte. Nokti kod kunića mogu biti svetle i tamne boje.

Svakako treba obratiti pažnju na boju i konzistenciju iscetka koje mogu upućivati i na određena patološka stanja.

Kod svetlih noktiju linija do koje se nokti režu vidi se prostim okom, dok kod tamnih noktiju nerv je moguće videti jedino postavljanjem lampe ispod noktiju. Zato je najsigurnije otići kod veterinara koji će stručno skratiti nokte Vašem kuniću.

Osim noktiju, poželjno je da pregledate i zube kod kunića, jer se ponekad dešava da zubi nepravilno rastu, pa je onemogućeno njihovo trošenje prirodnim putem i u tom se slučaju zubi počinju da se uvrću prema unutra i kunićima je onemogućeno hranjenje. Tada je potrebno zube redovno skraćivati. 

Od glodara nije moguće kontrolisati vršenje nužde, jer oni ostavljaju izmet svugde po kući. Glodari veliku nuždu vrše svugde, pa je potrebno stalno da usisavate i čistite.

Nakon nekog vremena je moguće da kunić nauči da više defecira pored kaveza u odnosu na druga mesta.

O vršenju nužde kod kunića možete više pročitati u tekstovima Vršenje nužde na jednom mestu/Optimalna temperatura i dovoljna količina hrane za kunića i Patuljasti kunić, sterilizacija i vršenje nužde.

Glavna karakteristika glodara koji se čuvaju kao kućni ljubimci je da grizu sve što im se učini zanimljivim. Sem štete koju nanose, pojedini predmeti mogu biti opasni po život (toksični predmeti, kablovi, oštrice itd).

Kada puštate kunića da šeta po kući mora biti pod stalnim nadzorom, a kablove zaštitite na neki način (plasičnim navlakama), ili zagradite mesto oko kompjutera, kako ljubimac ne bi dolazio. 

Nažalost ne postoje sredstva koja bih vam mogla preporučiti za premazivanje kablova, radi zaštite od grickanja.

O odvikavanju od glodanja već smo pisali u tekstu koji glasi Odvikavanje glodara od neprekidnog grickanja i Kunić grize rešetke kaveza.