Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Mami sam poklonila jednog patuljastog kunića za Novu godinu, star je oko 3 meseca (tako kaže prodavac u vašem Pet centru). Kupila sam mu veliki kavez, pojilicu, kutiju za seno, mineral za glodanje, piljevinu. Mama mu ponekad da malo sveže šargarepice kroz kavez, par glockanja, mada joj ja kažem da ne bi trebalo, koliko su mi rekli nekih 6 meseci treba da jede samo seno, plus onu gotovu hranu kad poželi. Pušta ga da šeta po stanu sigurno 3x dnevno, malo protrči, ona ga nadgleda, pa ga vrati nazad. Sve je super što se njega tiče, sve ima, lepo kaki, dobro jede, skače uvis, MEĐUTIM, od sinoć je poceo da grize kavez i da ga drma. Ja sam bila pa sam videla, viknula mu ne par puta i on je prestao. Ali se mama jutros javila i kaže da je od 6 ujutro drmao kavez i grizao da se isprepadala :) E sad, šta mislite, šta mu fali i zbog čega to radi ? :D Veliki pozdrav i sve najbolje. Jelena

O: Ponašanje Vašeg kunića je sasvim prirodna pojava i karateristika ove vrste životinje. Kunić time želi da provodi vreme van kaveza jer mu je to mnogo zanimljivije, pa griženjem i drmanjem kaveza izražava svoje nezadovoljstvo.

Kunić obično grize rešetke u kavezu kada mu je dosadno, odnosno kada želi izaći vani, stoga bi bilo dobro da ga povremeno puštate u šetnju. Nakon određenog vremena, on će se već sam vratiti u svoj kavez.

Ukoliko niste u mogućnosti da ga stalno držite puštenog, a on zahteva pažnju, preporučujem Vam da mu u kavez ubacite što više igračaka koje će njemu biti zanimljive. Tunele, loptice od sena ili gumene ugračke u koje može da se ubace poslastice biće mu dobra zabava.

Možda je jedan od razloga što hrčak grize rešetke na kavezu taj što želi privući Vašu pažnju. Hrčci su društvena bića i lako je moguće da traži dodatnu pažnju od Vas. Ako su nastale bilo kakve promene u njegovoj neposrednoj okolini (novi član ili odlazak člana porodice, premeštanje njegovog životnog prostora...), moguće je da su kod hrčka izazvale stres.

Međutim, nemojte na kraju zaboraviti da su hrčci glodari, i da je u njihovoj prirodi da glođu različite predmete koji ih okružuju.

Morate biti strpljivi i svako takvo njegovo ponašanje ignorisati uz autoritativne komande za prestanak.

U našim prodavnicama i na našoj prodajnoj web stranici možete pronaći veliki izbor igračaka, poslastica i opreme za kuniće.