ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Moj ljubimac je jež star malo više od dva meseca. Primetio sam u poslednja dva dana da mu se par puta pojavio mali balončić na nosu i puknuo, kao da mu curi nos. I čini mi se da se čuje blago zviždanje dok diše kad ga približim uhu. Da li je to normalno ili treba da posetimo veterinara? Osim toga, dobro jede, nije smršao i aktivan je, ponaša se normalno. Da li imate neki savet? Hvala unapred, Milan

О: Simptomi koje navodite mogu ukazivati na rinitis, tj. zapaljenje sluzokože nosa.

Pored nosne pečurke, nosna šupljina predstavlja početni deo respiratornog trakta. Građena je od koštanog i hrskavičavog tkiva, koji daju konturu disajnim putevima i sluzokože koja oblaže unutrašnjost nosne duplje. Nosna duplja, sem što sprovodi vazduh u početnom delu disajnog sistema, ima i ulogu u zagrevanju i vlaženju udahutog vazduha, kao i ulogu čulnog organa (čulo mirisa). Nosna sluzokoža je prekrivena tankim slojem sluzi (kao i ceo respiratorni trakt), tako da u tom početnom delu sluzokoža nosne šupljine učestvuje u prečišćavanju vazduha (odbrambena uloga).

Primarna zapaljenja sluzokože nosne šupljine najčešće nastaju kao posledica virusne i bakterijske infekcije (najčešće su u pitanju sledeće bakterije: Pasteurella, Bordetella, Streptococcus and Pseudomonas), a znatno ređe kao posledica delovanja gljivica. Za nastanak primarnog oboljenja sluzokože nosne šupljine posebnu ulogu, kao predisponirajući faktori, imaju: prehlada, grip, delovanje hladnog vazduha u zimskom periodu, udisanje gasova koji draže i nagrizaju sluzokožu.

U nosnim putevima se ponekad može naći strano telo, koje takođe može iritirati sluzokožu i dovesti do njenog zapaljenja. Nosna sluzokoža može odreagovati na neki alergen (najčešće inhalacione prirode) i dovesti do zapaljenja - rinitis vasomotorica.

Sekundarna zapaljenja mogu nastati ako se zapaljenski proces prenese sa nekog drugog žarišta: grkljana, krajnika, sinusa, ždrela, bronhusa, preloma kostiju gornje vilice, kao i prilikom regurgitacije hrane kroz nos.


U početku bolesti, zapaljenje sluzokože nosnih puteva se karakteriše kijanjem, češanjem nosa šapama, kao i trljanjem nosa o pod. Retko dolazi do poremećaja opšteg zdravstvenog stanja. U početku bolesti sekret iz nosa je tečan i bistar, a kasnije postaje sluzav i gnojan. Ponekad je sluzokoža nosa toliko otečena da je disanje veoma otežano, a ponekad i potpuno prekinuto, pa se disanje odvija na usta, pri čemu se čuju šumovi krčanja i struganja.

Dijagnoza se postavlja adspekcijom, palpacijom i rinoskopijom. Pri postavljanju dijagnoze neophodno je ustanoviti uzrok oboljenja, isključiti sekundarne uzroke bolesti, kao i upalu sinusa.


Serozni iscedak iz nozdrva uz otežano disanje je karakteristično za infekciju gornjih respiratornih puteva. Ukoliko opšte stanje nije promenjeno, tj. sačuvan je apetit, jež je dobrog raspoloženja, aktivan, zainteresovan za okolinu, prognoza bi trebalo da bude dobra.

Stanje u kojem se nalazi Vaš jež ipak zahteva posetu veterinaru, jer obzirom na njegovu starost, moguće su komplikacije. Od komplikacija najčešće dolazi do spuštanja infekcije na donje respiratorne puteve, tj bronhije i pluća, što može imati lošu prognozu.

U međuvremenu mu možete davati vitaminsko-aminokiselinske i mineralne preparate, radi poboljšanja opšte otpornosti. U ponudi Pet Centra možete pronaći Anima Strath preparat za podizanje imuniteta i apetit.