Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam hrčka, i stalno mu nešto curi iz analnog ili mokraćnog otvora, nisam sigurna. Ali je užasno smrdi, nekad je beličasto i gusto, a nekad je beličasto i tečno. Ono je ovako veseo, lepo jede. Kupam ga povremeno ali to ne rešava problem. Čistim mu redovno kavez. Zabrinuta sam za njega i molim za pomoć, da li je to nešto opasno, da li je rešivo? Inače ovako je od kad ga imam, tj. par meseci. Jednom je pio antibiotike zbog kožnog apsesa ali je ovaj problem ostao. Ivana
O: Dragocen podatak koji nažalost nedostaje jeste kog je pola vaš hrčak i koliko je star. Ipak kako se najčešće opisan iscedak javlja kod polno zrelih ženki pisaću vam o tome.

Prosečni životni vek hrčaka je za ženke oko 18 meseci, a za mužjake do 2 godine. Smatra se da je razlika u dužini života takva zbog sklonosti ženki da razviju atrijsku trombozu (bolest kod koje dolazi do nakupljanja ugrušaka u glavnoj arteriji tela). Ženke hrčka polno sazrevaju sa 30 dana po rođenju i postaju polno aktivne. Od tada se teraju, dakle imaju estrus svaka 4 dana - 5 dana. Pri samom kraju estrusa iz rodnice se često pojavljuje beličasto žućkasti iscedak vrlo intenzivnog mirisa što označava ovulaciju.

Prema izgledu iscetka vrlo je teško odrediti radi li se o fizološkoj pojavi koja se javlja kod svakog estrus ili se radi o gnojnom iscedku koji se pojavljuje kod bolesti polnih organa kao što je piometra.

Upala materice koja se pojavljuje i kod drugih životinjskih vrsta, posredovana hormonima prvenstveno estrogenima i progesteronom kojih luče jajnici, može dovesti do ozbiljnih poteškoća sa zdravljem ženke hrčka. Jedini način na koji vi kao vlasnik možete razlikovati ova dva stanja je da pratite ostale simptome koji se mogu pojaviti. Ukoliko je zaista reč o upali materice, od simptoma se mogu još pojaviti povišena telesna temperatura, životinja postane vrlo mirna i nezainteresovana za okolinu, odbija vrlo često da jede, a pijenje vode može se ponekada čak i povećati kao i mokrenje.

Ukoliko kod Vašeg hrčka ne vidite ostale nabrojane simptome, onda se vrlo verovatno radi o tome da se Vaš hrčak nalazi u onim mesecima u godini kada su hrčci reproduktivno aktivni, što otprilike traje oko 6 meseci. U tom slučaju takav iscedak će se konstantno pojavljivati dok ženka ne izađe iz sezone parenja.

Savetujem Vas da obratite pažnju na njeno ponašanje i ukoliko primetite bilo koji od dodatno opisanih simptoma, ne dvoumite se nego je što pre odvedite kod veterinara, jer ukoliko se zaista radi o piometri potrebno ju je staviti na terapiju odnosno operativnim zahvatom ukloniti upaljenu matericu.

O promeni boje mokraće kod hrčka možete pročitati u tekstovima Promena boje mokraće kod hrčka i Hrčak – jak miris mokraće.