aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zašto moje morsko prase na zadnjim šapama ima višak prstiju (po jedan na svakoj nozi)?
Hvala unapred, Milena

O: Većina morskih prasića se rađa sa četiri prsta na prednim nogama i 3 prsta na zadnjim nogama. Svaki prst ima stalno rastući nokat koji se sastoji od spoljašnjeg i unutarašnjeg dela. Donji deo noge čini mekano stopalo, odnosno jastuk koji bi vlasnik trebao redovno pregledati kako bi se na vreme utvrdile eventualne promene, otoci ili povrede. Morskom prasetu nokti stalno rastu. Kratki, oštri, šiljati nokti su karakteristični za mlade jedinke. Kako stare, nokti imaju sklonost pzadebljanja i postaju krhkiji pa rastu nepravilnije. Iz tog razloga nokti morskog praseta zahtevaju redovnu higijenu i održavanje odgovarajuće dužine te zahtevaju češće skraćivanje. Počnite sa skraćivanjem noktiju ljubimcu u što ranijem dobu, uklanjanjem samog vrha nokta, tako ćete ga naučiti rutini prilikom obog zahvata. Neki morski prasići, obično na zadnjim nogama, imaju dodatni prst koji je rezultat genetike i parenja u srodstvu.

Uklanjanje suvišnog prsta obavlja veterinar čime se sprečava povređivanje i moguće komplikacije. Veterinar će proceniti dotok krvi, položaj kosti i slično, kako bi se utvrdio najbolji način izvođenja zahvata .Uklanjanje se izvodi skalpelom ili hirurškim makazama pod anestezijom  U slučajevima kada prst "visi", veterinar može koristiti ligature (čvrsti podvez kojim se prekine dotok krvi).

Preporučujem Vam da sa ljubimcem posetite veterinara koji će na osnovu pregleda proceniti stanje i predložiti dalje korake.