ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imao sam dva bela miša, ali je jedan nažalost uginuo pre izvesnog vremena. Pitanje je da li smem uzeti novog miša da bude iste starosti ili nije dozvoljeno da u kavezu budu dva mužjaka iz različitog legla?
Pozdrav i hvala na odgovoru, Željko

O: Poprilično teško je procenjivati kako će se jedan i drugi miš međusobno slagati. Naime, problem koji je poprilično čest kod skoro svih glodara je i određena doza agresije, izražene teritorijalnosti i nepoverenja prema novim članovima. Naravno, to nekada može biti poprilično izraženo, a nekada skoro pa i neprimetno. Uglavnom, uzgajivači navode da je u slučajevima kada vlasnici žele da nabave još jednog ljubimca, potreban određeni vremenski period prilagođavanja postojećeg ljubimca na novog, i novog ljubimca na postojećeg kao i na promenu okruženja. Ovaj period prilagođavanja u većini slučajeva uspeva i prosečno traje oko nedelju dana (od par dana do par nedelja). Međutim, u određenim slučajevima on nije moguć pa je zbog razloga zaštite zdravlja ljubimaca poželjno odvojeno držanje svakog.

Iako odgajivači uvek napominju da se dva ili više ljubimaca najbolje slažu ako su iz istog legla i ako su još od "malih nogu" naviknuti jedan na drugog, u određenim slučajevima ni to ne može biti garancija međusobnog slaganja kada odrastu. Takođe, iako se ne savetuje sparivanje ljubimaca kada su odrasli i kada potiču iz različitih legla, postoje mnogi slučajevi uspešnog ostvarivanja međusobna suživota.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak