Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Da li je moguće da činčile imaju buve i šta raditi ako jeste? Imam kuću sa dvorištem u kom imam i psa, a u sobi u kojoj je ta činčila sam našla buve. Da li je moguće da su od psa "dolutale"  i kako da ih istrebim a da ne koristim neke agresivne preparate koji bi možda činčili naudili? Ivana

O:
Činčile imaju vrlo gusto krzno pa zbog toga nemaju problema sa ektoparazitima (buve i vaši), tako da bi rešili problem buva, morate istovremeno tretirati  psa, prostor u kome on boravi kao i stambeni prostor. Prvo tretirajte psa nekim od preparata protiv ektoparazita, a zatim  tretirajte stambeni prostor.

Osnovno je dobro usisati stan, a kesu baciti ili isprazniti posle svakog usisavanja. Na ovaj način ste se oslobodili oko 40 posto buva. Posle toga dolazi tretiranje prostora nekim od insekticida, pri čemu je obavezno tretirati i prostor ispod tepiha. Nakon toga stan je potrebno ponovo usisati (naravno uz bacanje sadržaja  kese ). 

U ponudi Pet centra imamo preparat Bio-Insect Shocker (Canina). Preparat je u spreju. To je biološki višenamenski preparat  za zaštitu svih kućnih ljubimaca od ektoparazita. Uništava ektoparazite kroz samo par sati. Potrebno je svakih 4 - 6 nedelja poprskati invadirane površine sa 30 cm udaljenosti. Potpuno je neškodljiv za kućne ljubimce čak i prilikom stalne upotrebe. Prijatnog je mirisa i ne ostavlja nikakve tragove po površinama na kojima se koristi, a kao što sam već rekla, sredstvo je ne škodljivo za kućne ljubimce, tako da ga možete koristiti i u prostoriji u kojoj boravi činčila.