Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molm Vas za savet u vezi opstipacije kod hrčka. Životinja je naduvena, izgubio je apetit i samo leži u ćošku. Veterinar mu je uradio klistir toplom vodom sa masažom trbuha juče, a mi smo isto ponovili danas i dajemo mu antibiotske kapi sa vodom. Da li postoji još neki način da mu olakšamo pražnjenje creva i koliko je potrebno vremena za oporavak? Unapred veliko hvala na odgovoru i srdačan pozdrav, Ana
O: Zatvor ili opstipacija se može pojaviti kod svih vrsta hrčaka i uglavnom je posledica nepravilne ishrane, nedovoljne vlažnosti hrane i prisutstva drugih materijala (pamuk, vuna), a češće može nastati usled prisutstva parazita.

Naročito su osetljivi mladi hrčci oko dve nedelje starosti jer u tom uzrastu počinju da jedu čvrstu hranu. Kod takvih životinja se može videti naduvan stomačić, uznemirenost i inapetenca (gubitak apetita).

Manje teški slučajevi se leče promenom ishrane (pogotovo uključivanjem voća i povrća), a teži podrazumevaju primenu odgovarajućih sredstava za čišćenje.

Vrlo je važno da hrčak uvek ima dostupnog sena, a ukoliko ne jede možete mu napraviti čaj od sena: šaku sena staviti u 2 dl vode, pustiti da odstoji pola sata i tu tečnost mu dajte preko šprica, to je vrlo važno jer seno je njihova dijeta, a voda ujedno nadoknađuje i tečnost.

Takođe, vrlo važno je podizati opštu otpornost organizma vitaminima, takođe u vodi za piće špricom. Možda se dolaskom hladnijih dana Vaš hrčak prehladio, pa je izostanak defekacije samo posledica inapetence.

U ponudi Pet centra imamo Pro-digest, rastvorljiv dodatak za funkciju probavnog trakta za sve glodare, a stimuliše rast pozitivne crevne flore. Sadrži probiotike, prirodne šećere koji stimulišu rast pozitivnih, a usporavaju rast patogenih bakterija u probavnom traktu.

Naravno, sve u konzultaciji s Vašim veterinarom i lekom koji mu je već propisao. U slučaju da stanje ne ide na bolje biće potrebna nadoknada tečnosti potkožno putem infuzije i parenteralno (injekcijski) antibiotik.