Hranjenje pronađenog mladog ježa
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Hitno mi treba savet, našli smo napuštenog malog ježa, čekali smo celo dan, ali mu se mama nije vratila, nismo mogli da ga ostavimo jer u dvorištu ima dosta mačaka.. Prema nekim savetima na internetu shvatili smo da je 2-3 dana star, ali ne znamo šta smemo da mu damo da jede, sme li da pije kravlje mleko punomasno ili ne? Utoplili smo ga i zavukao se kod plišane igračke, miruje sad, ali dosta često postane nervozan i skače, ne znam što, a ne znam ni kako da postupim sa njim? Martina

O: Ježevi se u prvom redu hrane beskičmenjacima (insektima, larvama, ringvom), a osim njih jedu i manje sisavce i strvine. Takođe jedu i manju količinu biljne hrane poput različitog voća i korijenja.

Kada se odhranjuju mladi ježevi treba znati da se ne sme koristiti kravlje mleko jer oni ne mogu prevariti zbog toga što sadrži laktozu. Koristi se zamensko mleko za mačiće koje dolazi u obliku praha i razređuje se sa toplom vodom. Ježevi stari do tri dana hrane se svaka 2 sata, danju i noću. Ovde je bitno spomenuti da je nakon svakog hranjenja potrebno lagano masirati trbuh najčešće uz pomoć kuglice vate. To je potrebno da bi jež obavio nuždu. Nakon trećeg dana do prve nedelje starosti, ježevi se hrane svaka tri sata sa 1 do 2 ml zamena mleka za mačiće. Razmak između hranjenja ne sme biti veći od 6 sati. Količina mleka se postepeno povećava pa se od prvoe do druge nedelje daje 2-3 ml, a od druge do treće 3 do 5 mililitara svaka 3 do 4 sata. Od treće nedelje daje se 5 do 6 ml mleka. Nakon četvrte nedelje može se ponuditi gotova hrana za mačiće koja se treba namočiti sa toplom vodom. Na taj način će se zrna omekšati pa će ih mali ježevi lakše jesti. Nakon 6-7 nedelja života njihov probavni sistem je već dovoljno razvijen da im se može ponuditi suva hrana.