Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam hrčka, star je 2 godine i 2 meseca. Naglo je počeo da mu se naduvava stomak, slabo se kreće, i deluje kao da se gega, ponekad se i prevrne. Prestao je da bude aktivan i po ceo dan sedi u kućici. Pošto je prestao da pije vodu, dajem mu sveže povrće da iz njega nadoknadi. Kada ga pipnem za stomak ne reaguje, kao da ga to ne boli. Moje pitanje je koji problem to može biti i kako da mu pomognem?
O: Uzroci povećanja stomaka kod hrčaka mogu biti različiti. Ako se isključi gojenje ili graviditet, to mogu biti zastoji u probavnom traktu, stvaranje gasova zbog fermentacije hrane (najčešće sveže, zelene), povećanih unutrašnjih organa kao što su jajnici, jetra, bubrezi i drugih kao i prisutnost parazita probavnog trakta.

Kako niste naveli da li hrčak ima uredno formiranu i redovnu stolicu preporučujem vam da pre svega obratite pažnju na ovu činjenicu.

Zatvor ili konstipacija relativno je česta pojava kod hrčaka. Jedan od mogućih uzroka je dehidracija usled nedovoljnog unosa vode što izmet čini suvim i tvrdim, a posledica je zastoj sadržaja u prolasku kroz creva.

Preporučujem vam da proverite da li životinjica pije uobičajene količine vode. Iz kaveza redovno uklanjajte svežu hranu koja nije pojedena, pratite opšte stanje i aktivnost hrčka.
Najbolje bi bilo da potražite pomoć veterinara kako biste saznali pravi razlog nadimanja i preuzeli odgovarajuću terapiju.