Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam hrčka otprilike mesec dana i već neko vreme (15 - ak dana) mu se sve više povećava zadnjica, čak mu je jedan deo vidno veći od drugog i počeo je mnogo da pije mleko. Probala sam da mu dajem zeleniša malo više ali sve mu je gore i veće. Molim Vas za savet, Tijana.


O: Problemi kod Vašeg hrčka su verovatno posledica pogrešne ishrane. Uvek imajte na umu da je hrčak pre svega biljojed i da mu najviše prijaju žitarice i voće, pa mu, ukoliko želite da dugo živi, obezbedite zdravu i uravnoteženu ishranu.

Osnovna hrana su im žitarice i druga biljna hrana uz dodatak dva - tri oraha ili lešnika dnevno. Neće odbiti ni vrhove grančica različitih voćki ili leti klasje pšenice. Katkada obrok treba obogatiti voćem, celerom, šargarepom, zelenom salatom ili kuvanim jajetom. Kalcijum se osigurava zgnječenim ljuskama kuvanih jaja, a takođe i raznim mineralnim poslastima koje su dostupne u Pet centru. Izbjegavajte prehranu sa citrus voćem. U zamenu možete dati bananu, jabuku, lešnike,  piletinu i naravno kupovnu hranu specijalno namenjenu hrčcima. 

Kako je noćna životinja, hrčka je najbolje hraniti uveče.

Mogu Vam preporučiti gotovu, komercijalnu hranu od pažljivo biranih prirodnih sastojaka Premium Hamster Nature koju možete naći u Pet centru. Koliko god hranili hrčka zelenom hranom, važno je reći da u kavezu obavezno mora postojati i posudica sa vodom koja se svakodnevno menja. Bez vode će Vaš hrčak uginuti.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak