Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam morsko prase već šest godina i primetila sam skoro da mu je zadnja šapica otekla, na delu gde su jastučici, da se peruta i da ima delova koji su otvrdli. Molim Vas za savet! Unapred hvala, Mila
O: Pododermatitis, odnosno upalni proces kože među prstima je dosta česta bolest kod morskih prasića. Najčešće se javlja kod gojaznih životinja koje borave u kavezima sa žičanim podovima ili abrazivnim podlogama. Promene se kod njih obično javljaju na prednjim nogama, gde dolazi do preteranog orožnjavanja, crvenila, oticanja, nastanka žuljeva i rana.

Pododermatitis uglavnom nastaje zbog loših higijenskih uslova (razvoj bakterija), nepravilnog držanja, neadekvatne podloge i gojaznosti. Za razliku od kunića, morski prasići nemaju dlake na donjoj strani šapica pa je to područje automatski puno osetljivije na povrede i traume.

Otoci se mogu javiti na jednoj ili više šapa, na kojima povremeno nastaju čirevi koji mogu biti prekriveni krasticama i delovima stelje (piljevina). Takve promene mogu biti dosta bolne pa morski prasići šepaju ili drže nogu u vazduhu.

Za tačnu dijagnozu trebalo bi uraditi klinički pregled i eventualno rendgenski snimak kako bi se videlo da li je infekcija došla do kostiju. Bakterijska kultura može se napraviti za određivanje odgovarajućeg antibiotika.

Što se tiče lečenja, potrebno je svakodnevno šapicu ispirati antiseptikom (betadin, hloreksidin) i stavljati mekani zavoj koji će sprečiti dalju infekciji i smanjiti pritisak na obolelo mesto. Za lečenje infekcije potrebno je davati antibiotike, u injekciji ili tabletama, koje će Vam propisati Vaš veterinar. Takođe važno je životinji osigurati mekanu stelju i čistu okolinu i prilagoditi ishranu.

Kako biste sprečili pogoršanje kao i ponovni nastanak pododermatitisa životinja mora postupno izgubiti na težini. Preporučujem da joj zato dajete odgovarajuću količinu hrane (navedenu na pakovanju) i da smanjite poslastice i količinu peleta u prehrani.