Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam šumskog ježa već više od godinu dana. Danas je počeo jako teško da mi se kreće, tj. vuče prednje i zadnje noge kad želi da hoda. Odbija hranu, ali nije odbio vodu. Da li je možda u pitanju hibernacija? Ili je bolestan? Tara
O: Ježevi su sitni sisari iz familije Erinaceinae, čija je osnovna karakteristika prisustvo bodlji. Postoji 16 vrsta ježeva podeljenih u 5 rodova. Oni žive širom Europe, Afrike, Azije i na Novom Zelandu. Dve su glavne grupe ježeva: evropski jež (zakonom zaštićen) i afrički jež (najčešće držan kao kućni ljubimac).

Ježevi su noćne životinje, neke vrste mogu s vremena na vreme da izlaze i danju u potrazi za hranom. Većinu dana provedu spavajući ili u rupi u zemlji ili su sakriveni ispod trave i kamenja.

Opet, različite vrste imaju malo drugačije osobine, ali generalno ježevi iskopavaju jame kao skloništa.

Svi divlji ježevi su u stanju da hiberniraju, mada ne rade svi to. Hibernacija zavisi od temperature i rasprostranjenosti hrane i same vrste.

Ne treba ih izlagati niskim temperaturama, kako bi izbegli hibernaciju tj. zimski san, pa Vam savetujem da temperatura u stanu bude podešena tako da odgovara normalnom funkcionisanju ježa.

O optimalnoj temperaturi za držanju ježa pisali smo na stranici koja glasi Optimalna temperatura za držanje ježa.

Jež je zdrav kada je:
- živahan noću i ima dobar apetit
- oči mu nisu suzne i krmeljive
- nokti mu nisu predugački
- ima vlažan nosić
- nema otoke ili vidljive povrede.

Svakako smatram da treba da posetite veterinara i da se uradi neka od specijalnih metoda ispitivanja.