Aleksandra Todosijevic, DVM


Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.
Pet centar, Autoput za Novi Sad 124 (Zemun Park), Zemun

P: Degu se noćas okotila iako sam je kao jako malu kupila iz pet shopa ona je donela na svet jedno mladunce. Verovatno je tamo ostala skotna, no od početnog oduševljenja sada sam malo zabrinuta jer ne vidim da sisa uopšte, nego samo leži ispod mame i ispod još jedne starije ženke koja je tu u terarijumu. Bojim se jer kako ce preživeti i treba li ja da mu dajem mleka na špric. Uplašena sam i treba mi pomoć hvala, Marijan
O: Degui, su po prirodi društvene životinje, koje žive u kolonijama sastavljenim o većeg broja jedinki, (većeg broja ženki i jednog mužjaka), tako da ukoliko imate više degua, u kavezu držite po jednog mužjaka, jer je i u prirodi samo jedan mužjak vođa kolonije, inače može doći do tuče.

Kao i u prirodi, i u zatočeništvu, ukoliko je više ženki u kavezu, one pomažu ženki koja se okotila, a ako se istovremeno okoti više ženki, sve mladunce smeštaju u isto gnezdo i zajedno ih doje.

Mladunci na svet dolaze vrlo razvijeni, prekriveni krznom, sa zubima, otvorenih očiju i već nakon nekoliko dana počinju da jedu suvu hranu. Nakon 5-6 nedelja mladunci su potpuno samostalni.

Preporuka odgajivača je da se mladi degui uzimaju u ruke tek nakon nekoliko dana po rođenju, na po nekoliko minuta, u drugoj nedelji života na po 15-ak minuta, a nakon toga ih ne treba uznemiravati po nekoliko sati. Uzimanjem u ruke svaki dan vremenom će izgubiti strah od ljudi. Prilikom uzimanja budite veoma pažljivi, pošto su brzi i mogu se povrediti i ako padnu sa manje visine na tvrd pod.

Vrlo su mala iskustva o ishrani mladunaca degua zamenskim mlekom, a pošto nije ni preporučljivo uzimanje mladunaca u ruke, brigu o njemu bar u prvim danima prepustite majci i drugoj ženki.