Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Zabrinut sam za afričkog patuljastog ježa koga smo dobili na poklon pre nešto manje od dve godine (ne znam tačnu starost). U poslednje dve nedelje primetili smo da se između vrata i prednje leve noge pojavio neki otok koji je sada već jasno primetan. Večeras smo pronašli i trag krvi na mestu gde urinira. Molim za mišljenje šta preduzeti pre nego ga odvedemo kod veterinara, što nećemo moći u narednih nekoliko dana. Ivan
O: Ukoliko Vaš ljubimac normalno jede, pije vodu i sveopšte ponašanje mu je nepromenjeno, možda i imate mogućnosti da odložite posetu veterinaru. Međutim po ovim informacijama koje ste izložili, stanje bih rekla da je urgentno i da je neophodna što brža intervencija veterinara, najpre zbog pojave krvi.

Izraslina u predelu vrata može nastati usled fizičke povrede, ali i može da ukaže na tumor benignog ili malignog karaktera. Usled fizičkih povreda mogu nastati apscesi (naslage gnoja), hematom (krvni podliv), hernija (kila), kao i reaktivna upala nakon uboda ili ogrebotine. 


Apsces predstavlja nakupljanje gnoja u novonastaloj šupljini, odnosno lokalizovana gnojna upala koja se može razviti u potkožnom tkivu, ali i u dubokim tkivima i organima. Apscesi su mekane formirane tvorevine koje rastu tokom nekoliko dana.

Iako se najčešće stvaraju na glavi i ekstremitetima, mogu nastati bilo gde u telu. Obično nisu bolni, mogu da se pomeraju, minimalno su upaljeni i sadrže gusti sadržaj. Životinje sa apscesom mogu biti dobrog opšteg stanja ili se može razviti gubitak apetita i mršavljenje. Dijagnostikuju se palpacijom otekline i pregledom usne šupljine.

Hematom nastaje naglo na mestu gde krv iz povređenog krvnog suda pod pritiskom ulazi u tkivo. Veličina hematoma zavisi od veličine i vrste krvnog suda i kvaliteta tkiva (da li se radi o labavom ili kompaktnom tkivu). Oko hematoma se stvara zid granulacijskog tkiva koje se postepeno pretvara u zrelo vezivno tkivo. Hematom je netemperiran, bezbolan ili umereno bolan, fluktuirajući polukuglasti otok. Punkcijom hematoma se dobija krv ili serum.

Mali hematomi mogu da se resorbuju u potpunosti, dok veće hematome treba otvoriti uz prethodnu punkciju na najnižoj tački hematoma. Sadržaj hematoma mora da se spontano iscedi i parenteralno se daju antibiotici zbog moguće infekcije.

Takođe, moguće je da se radi i o cisti. Ciste su vrećaste ili loptaste tvorevine koje su zatvorene sa svih strana, obložene slojem pokrovnih ćelija i ispunjene tečnim ili kašastim sadržajem. Zid ciste može odgovarati građi kože pa cistu nazivamo dermoidnom ili epiteloidnom ili može odgovarati građi sluzokože pa se u tom slučaju radi o brahiogenim ili enterocistama.

Tumor predstavlja nekontrolisanu proliferaciju ćelija. U zavisnosti od tipa ćelija i njihovih karakteristika može se podeliti na benigne i maligne tumore. Mogu se razvijati u svim tkivima. Tumori se leče hiruškim putem.

Niste jasno definisali odakle potiče krv, da li iz mokraćnih kanala, putem defekacije ili nešto treće, kao ni da li je sveža (svetla krv) u pitanju ili ne. Sve to može ukazivati na različitu vrstu oboljenja.

Krvi u mokraći može biti ozbiljan simptom i razlog za odlazak kod veterinara na pregled. Prisustvo krvi u mokraći naziva se hematurija. Ako se vidi mokraća crvenkaste boje to se naziva makrohematurija, a ukoliko je ona uobičajene boje, a eritrociti su ipak prisutni, to se naziva mikrohematurija.

Krv u urinu može biti poreklom iz polnog organa ili mokraćnog otvora životinje, pa najčešće ukazuje na bolesti mokraćnog sistema ili reproduktivnog sistema (urogenitalnog trakta). Bolesti donjeg dela mokraćnog sistema mogu biti: upala mokraćne bešike, mokraćnog kanala, mokraćni kamenac, strana tela i drugo. Krv u mokraći može biti i posledica bubrežnih bolesti.

Pošto ne mogu na ovaj način nikako da utvrdim šta je uzrok oboljenja kod Vašeg ljubimca, najiskreniji je savet da što pre odete do veterinara i ne preduzimate ništa sami pre pregleda.