mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Htela bih da čujem vaše mišljenje o jednom problemu ženke kunića stare 7-8 godina. Prošle godine imala je dve operacije, prva je bila sterilizacija, a druga neka kvrga koja je bila vidljiva i tvrda i to se drugom operacijom rešilo. Međutim, od maja ove godine ponovo se pojavila neka cista koja se puni providnom tečnošću i bar jednom nedeljno idemo da to prazne tj. punktiraju. U poslednje vreme to se puni brže i već nakon 3 dana to je dosta veliko. Rekli su nam da razmislimo o operaciji, jer u jednom trenutku ta cista može da napravi problem unutar stomaka. Kao što sam rekla tečnost je providna, a mene zanima da li ona tim pražnjenjem gubi nešto kao npr. neki vitamin, da li je operacija veliki rizik, da li je jedino rešenje operacija i da li ona može da reši ovaj problem trajno. Šta bi oni uklonili da reše ovaj problem. Hvala unapred. Tanja

O: Ciste su jednostavne džepaste šupljine koje se razvijaju unutar kože. Predstavljaju vrećaste tvorevine koje su obložene slojem ćelija. Unutrašnjost ciste je ispunjena tečnošću.

Ako se nalaze pod kožom, lako su opipljive i nisu bolne. Koža na tom mestu ima sve karakteristike zdrave kože, pomična je, glatka, sa očuvanim dlačnim omotačem. 

Cista je jasno ograničena od okolnog tkiva. Vremenom se može uvećavati, što nastaje umnožavanjem ćelija koje grade cistu.


Hirurško odstranjivanje je jedini ispravan način lečenja ovih cista. Nakon operativnog lečenja, moguće je njihovo ponovno javljanje, što se desilo kod Vašeg ljubimca.

Najbolje bi bilo da poslušate savet svog veterinara i odlučite se za hirušku odstranjivanje ciste, jer njeno stalno pražnjenje nije rešenje. Pražnjenje ciste ne može dovesti do hipovitaminoze, ali može postojati rizik od infekcije i stvaranja apscesa, što je još jedan od razloga da postupite po njegovom savetu.