Mirjana Pejcic, DVM


Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.
Pet centar, Patrijarha Dimitrija 14 (Capitol Park), Beograd - Rakovica

P: Imam hrčka i u zadnjih nekoliko dana odbija da jede, pije, ne izlazi iz kaveza i samo spava. Ukoliko ga probudim krene da kija i ne može da stane. To kijane sam kod njega i pre čula ali sad me jako plaši i mnogo je slab. Recite mi molim Vas šta mogu da uradim da mu pomognem. Jelena
O: Kijanje najčešće upućuju na neki problem koji je u vezi sa disajnim sistemom. Uzrok može biti neka iritacija, alergija, strano telo u nosu, prehlada, gljivična ili virusna infekcija.

Hrčci su uglavno alergični na piljevinu, ali i na sredstva za čišćenje kuće, mirisne sveće i ulja, osveživač vazduha i sl. U tom slučaju svakako uklonite navedene iritante i promenite vrstu piljevine. Umesto klasične stelje možete pobati sa običnim kuhinjskim papirom.

U slučaju ozbiljne infekcije, osim kijanja dolazi i do iscetka iz očiju i nosa, gubitak apetita, gubitak težine, slabost, otežano disanje, itd.

Kod lakših infekcija i prehlada životinje obično samo kiju, ali su i dalje aktivne i normalno jedu i piju. U takvim slučajevima dovoljno ih je držati na toplom i mirnom mestu uz eventualno neki multivitaminski dodatak poput Beaphar Lebens - Vitamine za glodavce. Prehlada bi na taj način trebala da proće već kroz 2 – 3 dana.

Ako to nije slučaj sa Vaših hrčkom savetujem posetu veterinaru, koji će životinju detaljno pregledati, utvrditi tačan uzrok bolesti, pa shodno tome prepisati prikladnu terapiju.

O odbijanju hrane kod hrčka pisali smo u tekstu Odbijanje hrane i vode/Malaksalost i pospanost.