Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Živim u malom mestu u kome nema veterinrar za male životinje. Moj hrčak (star 5 meseca) od danas ništa ne jede, ne pije vodu, malaksao je, pospan je. Molim Vas da mi pomognete šta da radim. Hvala unapred, Staša.


О:
Postoji čitav niz oboljenja sa simptomima poput ovih koje ste Vi naveli. Najčešće su to različite bakterijske infekcije, parazitska oboljenja ali i avitaminoze, odnosno poremećaj metabolizma pojedinih vitamina i minerala. Avitaminoze i hipovitaminoze su često praćene promenom kvaliteta dlake, gubitkom apetita i promenama na koži.


I u slučajevima poremećaja metabolizma vitamina i minerala, kao i u slučajevima bakterijskih i virusnih infekcija neophodno je u ishranu ili putem vode unositi u organizam ljubimca komplekse različitih vitamina, pre svega vitamine A, D3, E, C, K, B1, B2, B3, B5, B6, B12, kao i aminokiseline poput lizina, metionina, treonina, triptofana, zatim minerale poput magnezijuma, cinka, bakra, kobalta, mangana itd.

Neki od takvih multivitaminskih preparata su Velevitamin Multi-sol, Aminovitamin, Velevitamin AD3EC... Za podizanje imuniteta možete takođe koristiti i Animastrath preparat za imunitet i apetit.

Sve ove preparate možete pronaći u prodavnicama Pet Centra.

Svakako bi trebalo postaviti tačnu dijagnozu, kako bi se obezbedila pravilna terapija i rešenje zdravstvenog problema Vašeg ljubimca, i u tom smislu bi trebalo da veterinar obavi klinički pregled hrčka.