aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj kunić ispod vilice, ima ispuščenje koje podseća na neki mehur,  samo što je tvrdo a dlaka oko toga mesta je pomalo zapetljana. Zanima me treba li se ozbiljnije zabrinuti i hitno voditi ljubimca kod veterinara i šta bi to moglo da bude?  Unapred hvala.

Klara 

O: Prema opisanome, mislim da govorite o submandibularno žlezdi kod Vašeg ljubimca. Radi se o mirisnoj žlezdi smeštenoj ispod brade. Mirisna žlezd je građena kao modifikacija znojnih i lojnih žlezda, a izlučuje sekret specifičnog mirisa. Nalazi se u obliku manjih ili većih tvorevina na različitim delovima tela, specifično za pojedinu vrstu životinje. Uloga mirisne žlezde u organizmu je lučenje sekreta koji ima višestruku namenu. Njime životinja najčešće obiljžava svoju teritoriju, a to ćete kod Vašeg kunića uočiti kao ''trljanje'' bradom o pojedine predmete u kavezu ili u stanu. U prirodi kunići obiežavaju i ulaze u svoje jazbine, kako bi sprečili posete ''neželjenih gostiju'' iz drugih porodica.

Ostale životinje u divljini vrlo često sekretom mirisnih žlezda obiežavaju mesta na koja su ostavile hranu, signaliziraju svoju prisutnost ili pak druge jedinke iz kolonije alarmiraju na opasnost. Osim toga, ovim sekretom ponekad se obiležavaju i jedinke unutar iste grupe. Istraživanja su pokazala da postoji veza između fiziologije i socijalnog statusa, pa dominantna jedinka izlučuje intenzivniji miris od ostalih iz grupe. Sekret mirisne žlezde neobično je bitan i kod akta parenja, jer sadrži feromone, što je svojevrsna ''pozivnica'' jedinki drugog pola. Neposredno pre parenja on postaje intenzivniji, pa na taj način životinja šalje informaciju suprotnome polu da je spremna za parenje. Sekretom mirisne žlezde povezuju se majka i mladunče, što je neobično važno ukoliko jedinke žive u višebrojnim kolonijama, budući na taj način majka uviek sa lakoćom ''prepoznaje'' vlastito mladunče.

Zapetljana dlaka na području brade rezultat je trljanja o predmete, a kako mi niste naveli niti jedan drugi simptom (crvenilo, ispadanje dlake, bol...), mišljenja sam da je sa Vašim kunićem sve u redu i da nemate razloga za brigu.

 

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak